de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Legumă cruciferă care îmbogățește orice meniu cu o savoare unică, gulia are un loc binemeritat în fruntea alimentelor care s-au dovedit, pe parcursul studiilor, printre cele mai benefice pentru sănătate.
Protejează organismul de daunele radicalilor liberi
Înrudită cu varza, broccoli și conopida, gulia este un deliciu culinar, aducând, pe lângă gustul dulceag, și nenumărați nutrienți. Disponibilă pe tot parcursul anului, această legumă de excepție este pe cât de versatilă pentru diverse meniuri, pe atât de hrănitoare. Gulia conține fibre, proteine, un spectru larg de vitamine și minerale. De asemenea, leguma este o sursă excelentă de vitamina C, antioxidant care protejează organismul de daunele radicalilor liberi și joacă un rol important în vindecarea rănilor, sinteza colagenului și absorbția fierului.
Contribuie la echilibrul fluidelor
Gulia aduce organismului vitamina B6, care susține metabolismul proteinelor și producția de globule roșii. În același timp, prin intermediul potasiului pe care îl conține, această cruciferă are o contribuție semnificativă la sănătatea inimii și echilibrul fluidelor. Antioxidanții prezenți în această legumă sunt asociați cu scăderea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral. Pe de altă parte, prezența guliilor în dietă asigură o bună parte din necesarul zilnic de fibre. Ca urmare, leguma contribuie la sănătatea intestinală și este combustibil pentru bacteriile sănătoase, care produc acizi grași cu lanț scurt, ce previn obezitatea. Totodată, gulia menține nivelul colesterolului în parametri optimi și este de ajutor în gestionarea zahărului din sânge.
Reduce inflamaţiile
Toate tipurile de gulii sunt bogate în izotiocianați și glucozinolați, antioxidanți puternici, asociați cu scăderea riscului apariției anumitor tipuri de cancer și a inflamației. O mențiune în plus este consemnată de oamenii de știință în dreptul guliilor de culoare violet, creditate cu îmbunătățirea notabilă a funcționării creierului. Împreună cu proprietățile antioxidante, acest tip de acțiune este de natură să ofere protecție în fața bolilor neurodegenerative pentru persoanele care consumă gulii în mod regulat. De asemenea, vitamina B6 din această legumă este implicată în producerea de celule T, care luptă cu substanțele străine din organism și sunt cheia unui sistem imunitar sănătos.
Potrivit studiilor de specialitate, compușii prezenți în gulie previn îmbătrânirea prematură
Tăiţei de gulie cu sos
Ingrediente: pentru tăiței: 6 gulii, de mărime potrivită. Pentru sos: 2 linguri cu unt de arahide natural, 1 lingură cu oțet din vin de orez, 3 linguri cu sos de soia, 1/2 lingură cu ulei de susan, 1 linguriță cu sos picant, 1 cățel de usturoi dat prin răzătoarea mică, 2,5 cm rădăcină de ghimbir dată prin răzătoare.
Mod de preparare: guliile se curăță de coajă și se taie cu cuțitul partea de sus și partea de jos a fiecărui bulb, pentru a se crea o suprafață plată necesară pentru aparatul de făcut tăiței. Se transformă fiecare gulie în fâșii. Pentru sos se combină toate ingredientele într-un vas și se amestecă bine, până la omogenizare, apoi se toarnă într-o cratiță potrivită și se încălzește la foc mediu, amestecând constant, până se transformă într-o pastă. Se adaugă tăițeii de gulii și se continuă gătirea, pe foc mic, timp de cinci minute. Se decorează după preferință cu verdeață, semințe de susan sau morcov dat pe răzătoare.