de Anda Postolache
Venirea anotimpului rece aduce cu sine şi unele probleme de sănătate. Prin acestea se află şi dereglarea acidităţii gastrice. În acest caz, de neînlocuit în tratamentele cu plante medicinale este obligeana, ce are o influenţă benefică asupra digestiei, mai ales că reglează atât hiperaciditatea, cât şi hipoaciditatea.
Se culege în octombrie
Iată cum trebuie să folosiţi obligeana: o linguriţă rasă cu rădăcini de plantă uscată se pune într-o cană cu apă rece şi se lasă la macerat peste noapte. Dimineaţa se încălzeşte uşor, se strecoară, iar pe parcursul unei zile se beau numai şase înghiţituri: una înainte de fiecare masă şi una după aceasta. Cei care recunosc planta şi au posibilitatea să o culeagă trebuie să ştie că luna octombrie este cea potrivită pentru cules!
Cură cu afine
În cazurile în care aţi fost diagnosticaţi cu aciditate gastrică, specialiştii în fitofarmacie recomandă o cură cu afine. Menţionăm reţeta pentru cei care mai pot face rost de aceste fructe sau pentru a o avea la îndemână la vară. Cura cu boabe de afine se începe prin consumarea a trei boabe în prima zi, adăugând câte două boabe în ziua următoare, până se ajunge la 15 boabe de afine, apoi se scade treptat cantitatea în acelaşi fel până la zero. În mod normal, aciditatea se reglează în acest timp.
Varza proaspătă, de folos în orice anotimp
Există şi o reţetă uşor de urmat în orice anotimp: cură cu zeamă de varză, după cum urmează: în prima zi, un păhărel (mic) cu zeamă de varză proaspătă pe stomacul gol, în a doua zi, două păhărele, până se ajunge la şase păhărele. Apoi se scade câte unul pe zi. În acest timp nu se va lua nici un alt tratament de niciun fel. Aciditatea se va normaliza.