de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Un studiu de dată recentă evidențiază capacitatea avocado de a contribui la menținerea siluetei, de a prelungi viața prin aportul de grăsimi sănătoase și de a ține sub control rezistența la insulină, prevenind astfel diabetul.
Susține pierderea în greutate
Cercetătorii americani de la Institutul de Nutriție din Illinois au derulat o serie de teste care au pus în evidență faptul că avocado este ideal pentru controlul diabetului, în special în cazul persoanelor supraponderale sau obeze. Cheia reușitei este să nu fie consumat cu pâine prăjită, întrucât, potrivit specialiștilor, această combinație nu există în natură, iar fructul astfel ingerat nu mai aduce organismului toate beneficiile pe care le conține. Folosind avocado ca înlocuitor al carbohidraților procesați, cum sunt pastele și pâinea, experții au pus în evidență că fructul are capacitatea de a suprima senzația de foame pe termen lung, susținând metabolismul pentru pierderea în greutate și, în același timp, controlând în mod remarcabil glucoza din sânge. „Consumat fără pâine, avocado este ideal pentru persoanele care doresc să-și mențină în echilibru foamea, zahărul din sânge și rezistența la insulină”, argumentează Britt Burton-Freeman, autor al studiului.
Preîntâmpină instalarea cancerului
Specialiştii recomandă celor care urmează o dietă săracă în proteine să le înlocuiască prin consumul sporit de grăsimi sănătoase, regăsite din plin în avocado. Un fruct conţine în jur de 22,5 g grăsimi, dintre care două treimi sunt mononesaturate. De asemenea, potrivit specialiștilor, avocado are proprietăţi antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanşării diverselor tipuri de cancer. În același timp, consumul de avocado este creditat cu capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei şi hepatitei virale, arată un studiu derulat în Japonia. Și sistemul cardiovascular este un beneficiar important al nutrienților pe care îi aduce avocado. Astfel, introducerea fructului în dietă contribuie la creşterea nivelului de colesterol „bun” în organism (HDL) şi la reducerea celui „rău” (LDL), precum şi la diminuarea numărului de trigliceride în sânge, în paralel protejând inima, susţinând activitatea cardiacă și reglând tensiunea arterială.
Întârzie procesul de îmbătrânire
Studii numeroase pun în dreptul consumului de avocado și un alt aspect foarte important într-o lume care suferă de tot mai multă poluare: fructul poate proteja celulele sănătoase ale organismului de acţiunea radicalilor liberi, prin fitonutrienţii furnizaţi (polifenoli şi flavonoizi), scăzând astfel riscul dezvoltării bolilor inflamatorii şi degenerative. Printre cele mai importante efecte se numără îmbunătățirea vederii, întârzierea procesului de îmbătrânire a organismului, întărirea sistemului imunitar, echilibrarea funcţiilor sistemului nervos. În ceea ce privește digestia, consumul de avocado este binecunoscut pentru aportul de fibre, care se traduce prin curățarea colonului şi prevenirea constipaţiei şi a cancerului colorectal. Totodată, prin conţinutul bogat în vitamina K, avocado crește densitatea osoasă, ține la distanță osteoporoza şi ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte armonios.
Avocado previne malformaţiile congenitale ale fătului, fiind recomandat femeilor însărcinate pentru aportul de acid folic