de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Celebru condiment de origine indiană, chimenul este un aliat de calibru al sănătății, compușii pe care îi conține intervenind în numeroase procese metabolice și făcând din delicioasa pulbere un adevărat vindecător natural.
Elimină durerile de stomac
Chimenul conţine un număr important de nutrienţi. Datorită mirosului său puternic, este suficientă utilizarea unei cantităţi foarte mici de condiment, pentru un efect semnificativ. Minunatele semințe, care devin ceai, ulei sau pulbere aromatică, sunt o bună sursă de energie, de vitamine şi minerale. De asemenea, chimenul este bogat şi în aminoacizi, carbohidraţi şi acizi graşi. Condimentul este atât de concentrat, încât consumul unei singure linguriţe pe zi acoperă necesarul zilnic al acestor nutrienţi. Unul dintre cele mai cunoscute efecte benefice ale prezenței condimentului în alimentație este îmbunătățirea digestiei. Chimenul activează glandele salivare, responsabile de prima fază a digerării mâncării, iar timolul pe care îl conține stimulează glandele să secrete acizi, bilă şi enzime responsabile pentru digestia completă a alimentelor în stomac şi în intestine. Chimenul este şi carminativ, ceea ce înseamnă că ameliorează problemele cauzate de acumularea de gaze şi îmbunătăţeşte digestia şi apetitul. Datorită uleiurilor sale esenţiale, a conţinutului de magneziu şi sodiu, condimentul elimină durerile de stomac, dacă se bea cu apă fierbinte. De asemenea, datorită conţinutului său bogat de fibre alimentare, chimenul sub formă de pudră acţionează ca un laxativ natural, combătând astfel constipația și prevenind apariția hemoroizilor.
Luptă cu anemia
Mai multe studii aflate în desfășurare evaluează efectul chimenului asupra diabetului. Potrivit articolelor de specialitate, animalele de laborator testate au prezentat rezultate care au generat studii clinice, chimenul fiind de pe acum considerat un potențial instrument puternic împotriva acestei boli în continuă extindere. În același timp, prezența fierului în chimen crește producția de hemoglobină, care transferă oxigenul către celulele corpului. Prin introducerea condimentului în dietă sunt prevenite simptome ale anemiei. Pe de altă parte, chimenul conține cafeină (agent stimulent) şi uleiuri esenţiale aromatice cu rol de dezinfectanţi, combinaţie ideală anticongestivă pentru persoanele care suferă de tulburări respiratorii precum astmul şi bronşita. Condimentul acţionează ca expectorant, diluează mucusul acumulat în tractul respirator şi inhibă formarea de secreții noi. În plus, chimenul suprimă dezvoltarea tusei şi, prin cantitatea considerabilă de vitamina C pe care o conține, fortifică sistemul imunitar, împiedicând infecţiile să se agraveze.
Datorită conţinutului ridicat de uleiuri volatile, vitamine şi minerale, chimenul este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar
Chimenul conține o cantitate remarcabilă de calciu - peste 90% din necesarul zilnic -, ceea ce recomandă condimentul mamelor care alăptează
Diminuează anxietatea
Chimenul are proprietăţi detoxifiante şi accelerează secreţia enzimelor detoxifiante şi anticarcinogene din glande, fiind studiat intens mai ales din perspectiva combaterii cancerului de colon. Condimentul este deopotrivă stimulent şi relaxant, fiind renumit pentru efectul benefic asupra somnului și odihnei. În același timp, unele componente din uleiul esenţial de chimen au efecte tranchilizante, ceea ce contribuie la diminuarea stresului şi a anxietăţii. Mai mult, buna oxigenare a creierului prin prezența chimenului în dietă duce la performanţă cognitivă şi la scăderea tulburărilor neurodegenerative.