de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Dintre toate tipurile de salată verde, lăptucile au cele mai multe proprietăți. De la vechii egipteni, care le considerau plante sacre, până la nutriționiștii moderni, care le numesc „aliment universal”, lăptucile sunt o adevărată hrană-tratament.
Calmează inflamațiile
Încă din Europa Evului Mediu, lăptucile erau folosite pentru proprietăţile terapeutice, numeroase scrieri vechi menţionând modul în care acest tip de salată verde era folosit pentru tratarea diverselor afecţiuni, în special spasmele musculare. În cadrul cercetărilor moderne, lăptucile au dovedit capacitatea de a calma inflamațiile, grație prezenței în aceste frunze amărui a unor substanțe benefice numite lipoxigenaze. De asemenea, un tip de latex natural, substanţă care se regăseşte din plin în lăptuci, are proprietăţi antimicrobiene. Lăptucile sunt faimoase și pentru capacitatea de a induce un somn odihnitor. În caz de insomnie, se poate consuma o salată de lăptuci la masa de seară, cu efecte excelente asupra calității odihnei.
Benefice în episoadele de anxietate
Toate soiurile de salată verde sunt o sursă impresionantă de clorofilă și vitamina K. Însă dintre toate, lăptucile sunt cele mai bogate în substanțe nutritive. Conțin fier, fiind astfel indicate în anemie, o serie de minerale esențiale pentru sănătatea corpului (magneziu, calciu, fosfor, potasiu, zinc), precum și iod, betacaroten, ca și o multitudine de vitamine, fiind astfel de folos în eliminarea episoadelor de anxietate. De altfel, foarte multe medicamente create pentru probleme de natură nervoasă conțin extract de lăptucă. Substanţele care se regăsesc în frunzele acestei legume, precum acidul folic şi o serie de antioxidanţi, au efecte benefice asupra funcţiilor neurologice, reducând riscul de Alzheimer, facilitând vascularizarea creierului şi îmbunătăţind activitatea neuronală.
Micşorează colesterolul
Lăptucile sunt faimoase de secole pentru proprietatea de a scădea colesterolul din sânge, ceea ce face din acest tip de salată cel mai bun prieten al sănătății inimii. Studii moderne riguroase, efectuate pe animale de laborator au certificat această calitate foarte importantă a frunzelor de lăptucă. Totodată, aceste frunze cu gust deosebit au un efect favorabil și asupra stomacului. Pe lângă faptul că este excelentă în orice dietă, lăptuca este un aliat împotriva unor tulburări digestive cum sunt balonarea, indigestia, aciditatea, constipația, colita, arsurile, gastrita, ulcerul. Prin proprietățile lor, lăptucile combat diabetul, scăzând nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, consumul regulat de lăptuci detoxifică ficatul și sistemul digestiv.
Extractul de lăptucă scade riscul apariţiei cancerului, fiind benefic şi în tratarea acestei boli, potrivit unor studii recente
Salată de lăptuci cu porumb şi ciuperci
Ingrediente: lăptuci, ceapă, roşii, boabe de porumb fiert, ciuperci fierte, sare, piper, ulei de măsline, zeamă de lămâie.
Mod de preparare: se amestecă toate legumele tăiate cu condimentele, uleiul şi zeama de lămâie. Pentru a obţine o salată consistentă, ce poate deveni fel principal, se pot adăuga felii de piept de pui la grătar.