de Georgiana Mihalcea
Ganoderma lucidum, o ciupercă orientală cu o lungă istorie de utilizare în susținerea sănătății și longevității în China, Japonia și alte țări asiatice, este accesibilă de ceva timp și la noi în țară. Numele său originar, „lingzhi”, reprezintă o combinație de forță spirituală și esență a nemuririi, simbolizând succesul, bunăstarea, puterea divină și longevitatea. Doctorul Cristina Pavel (medalion), specialist în apifitoterapie, cu cabinetul pe strada C.A. Rosetti nr. 31, ne vorbește despre valoarea farmaceutică a Ganoderma lucidum și toate beneficiile pe care ni le aduc extractele realizate din această plantă.
„Calmează hipertensiunea și boala cardiacă ischemică”
- Cum a fost utilizată în trecut și cum putem beneficia în zilele noastre de proprietățile sale?
- Această ciupercă este renumită pentru utilizarea sa în cadrul medicinei tradiționale chineze, din cele mai vechi timpuri sub numele de reishi sau lingzhi. Era supranumită „ciuperca nemuririi”, datorită acțiunii sale de creștere a forței și vitalității și a eliminării stărilor de oboseală. În plus, ajută la creșterea Qi-ului și întărirea „esenței Rinichilor”. Știm că în China se pune un mare accent pe prevenție, iar această ciupercă se poate folosi cu succes și în scheme de tratament pentru diferite boli. Din fericire, în magazinele de suplimente nutritive găsim o mulțime de extracte de Ganoderma, pe care le putem utiliza. Trebuie să avem grijă și la calitatea produselor pe care le folosim, deoarece influențează acțiunea terapeutică.
- Care sunt principalele beneficii pentru sănătatea noastră?
- Extractele de Ganoderma au acțiune în primul rând asupra imunității, ajută în lupta contra infecțiilor cu bacterii gram pozitive și negative. Având tropism pe plămâni, le putem utiliza în tratarea tusei, bronșitei cronice, emfizemului, astmului bronșic. Ne ajută, de asemenea, să eliminăm stările de oboseală, induc o stare de calm, încetinesc îmbătrânirea, fluidizează sângele, ajută la reglarea nivelului glicemiei și colesterolului. Se recomandă și în diferite stări inflamatorii, alergii, boli autoimune. Extractele ne pot ajuta în scăderea tensiunii arteriale și creșterea fluxului sangvin prin arterele coronare. Ca atare, tratează hipertensiunea și boala cardiacă ischemică, probleme atât de frecvent întâlnite astăzi. Pacienții care se confruntă cu boli precum diabetul zaharat, obezitatea, hepatita cronică, dislipidemia, epilepsia, unele boli neurodegenerative pot beneficia de ajutorul suplimentelor cu Ganoderma. Unele boli mai greu de tratat, cum este fibromialgia, pot fi ameliorate, de asemenea.
„Are efecte antitumorale în cazul cancerului pulmonar și al leucemiilor”
- În ce tipuri de cancer are rezultate remarcabile?
- Anumiți compuși extrași din această ciupercă, de exemplu triterpenele și polizaharidele, au dovedit efecte antitumorale în cazul cancerului cu localizare pulmonară (studii in vitro și pe animale), în cazul leucemiilor și al unor cancere hormono-dependente (sân, prostată). De asemenea, și alte specii chinezești de Ganoderma au dovedit efecte antitumorale, în caz de cancer hepatic, de colon și melanom. Studiile sugerează că s-ar putea asocia suplimentele cu această ciupercă la terapia oncologică clasică, este însă nevoie de cercetări serioase în domeniu.
- Descrieți-ne, vă rog, mecanismele antitumorale prin care această ciupercă acționează!
- Rolul antitumoral al acestei ciuperci are la bază mecanisme de reglare a răspunsului imun. În cazul neoplaziilor, extractele de Ganoderma stimulează funcțiile de apărare proprii ale limfocitelor (activează limfocitele NK care atacă direct celulele tumorale), stimulează macrofagele și celulele dendritice și combat infecțiile secundare (cum ar fi, de exemplu, infecțiile cu streptococ, stafilococ, pneumococ, E.coli etc.). Alt mecanism de acțiune antitumorală este cel antioxidant, de neutralizare a radicalilor liberi și de inducere a apoptozei celulelor tumorale. În cazul cancerului de prostată, are și acțiune antiandrogenică. Oricum, dacă vrem să o adăugăm în scheme de tratament antitumoral este mai bine să o asociem și cu alte remedii precum ciuperci imunomodulatoare (Agaricus blazei, chaga, Coriolus, shiitake etc.), extracte antitumorale din plante (curcumin, artemisinin), din propolis (artepilina C, CAPE ș.a.) şi antioxidanți (vitamina C, E, A) etc.
„Poate fi utilă și în sindromul de intestin iritabil”
- Cum poate ajuta administrarea ei la prevenirea formării cheagurilor de sânge?
- La voluntari sănătoși, dar și la pacienți cu plăci de aterom pe vasele sangvine, administrarea suplimentelor cu Ganoderma a dovedit efecte antiagregante plachetare. De asemenea, cercetătorii coreeni au izolat din ea o enzimă (metaloprotează) cu proprietăți anticoagulante (prelungește timpul de coagulare), fibrinolitice (degradează fibrinogenul) și antitrombotice.
- Microbiomul are de câștigat dacă facem o cură?
- Se pare că da. Există o cercetare chineză recentă (publicată în decembrie 2022) care arată că un extract alcoolic de Ganoderma a inhibat inflamația intestinului gros, a crescut imunitatea locală și a modificat compoziția florei intestinale, scăzând procentul de floră patogenă (Escherichia coli, Shigella) și crescând bifidobacteriile „prietenoase”. Prin aceste modificări, extractul ajută la păstrarea în condiții optime a barierei intestinale (combătând permeabilitatea excesivă) și poate fi util în tratarea colitelor și a sindromului de intestin iritabil.
„Este recomandată și pentru tulburările de somn”
- Există efecte pozitive și la nivelul sănătății mintale?
- În domeniul psihiatriei, cele mai multe indicații apar pentru tulburarea anxioasă-depresivă și pentru tulburările de somn. Atât unele studii, cât și experiența tradițională arată că extractele de Ganoderma au efecte sedative și cresc nivelul de serotonină, neurotransmițător cu rol în răspunsul la stres și în apariția stărilor de fericire.
- Ce alte avantaje putem obține dacă o includem în rutina noastră?
- Un studiu japonez din 2009 arată că această ciupercă poate ajuta la creșterea nivelului de estrogen și progesteron și la inhibarea testosteronului. Ca atare, femeile de vârstă fertilă pot beneficia de ajutorul ei, pentru reglarea tulburărilor hormonale și creșterea fertilității. Acest mecanism poate explica și acțiunea anticancer de prostată, în cazul bărbaților. De asemenea, Ganoderma este considerată un bun adaptogen, care scade nivelul de cortizol și astfel ne ajută în adaptarea la stres, ne ajută să avem o dispoziție calmă și încrezătoare. De aceea a și fost inclusă în unele formule de ceai sau cafea.
„La unele persoane, extractul poate fi alergenic“
- Pot apărea anumite efecte adverse?
- La unele persoane, extractul poate fi alergenic, iar efectul se poate instala și după câteva luni de utilizare. De asemenea, poate apărea intoleranță digestivă, amețeli, dureri de cap, senzație de gură uscată. Și, nu în ultimul rând, datorită acțiunii sale anticoagulante, poate crește riscul de apariție al unor hemoragii. Mai ales persoanele care iau tratament cu anticoagulante sau antiagregante plachetare trebuie să fie atente când administrează suplimente cu Ganoderma, deoarece se pot produce mult mai ușor sângerări. Pacienții cu glicemie scăzută, tensiune arterială scăzută sau care urmează să fie operați, femeile gravide sau care alăptează trebuie să evite folosirea acestor suplimente, datorită riscului de reacții adverse.