de Georgiana Mihalcea
Toată lumea vrea să aibă parte de un somn odihnitor. Pentru toți soluția cea mai la îndemână o reprezintă pernele umplute cu diverse plante medicinale, alese în funcție de afecțiunea care vă tulbură somnul. De sute de ani, această metodă dă roade! Pe vremuri, pentru a avea un somn profund, se foloseau saltele și perne umplute cu iarbă dulce și chiar trandafiri și tot felul de combinații de plante calmante (hamei, mușețel, ferigă) pentru cei care aveau dureri reumatice și diverse inflamații.
Alacul alină tensiunea musculară
Alacul este o specie de grâu care crește doar în zonele muntoase și se mai numește și secară albă. Îl puteți găsi cu ușurință la magazinele de profil. Umpleți un săculeț pătrat din bumbac cu alac, apoi îl coaseți la gură. Încălziți perna în cuptor, pe calorifer sau pe sobă. Incredibil, dar adevărat, perna de alac poate reține căldura până la trei ore. Atunci când începe să se răcească o puteți scutura ușor, pentru ca cerealele fierbinți din interior să iasă la suprafață. Este un leac pentru durerile de gât, tensiunea acumulată la nivelul umerilor, calmarea crampelor menstruale severe, tulburări circulatorii, dureri de cap, de spate și de gât.
Semințele și florile au rol antiinflamator
Cele mai des utilizate flori sau semințe sunt cele de mărar, cimbru, pelin, mușețel, levănțică și hamei. Cimbrul conține timol, agentul mucolitic, florile de mușetel conțin un ulei esențial antiinflamator care ameliorează durerea. Pernele cu pelin, levănțică și mușeţel se spune că sunt ideale pentru combaterea insomniei. Motivul pentru care aceste plante alină durerea este procentul ridicat (90%) de acid silicic conținut în semințe.
Grâul și sarea mare vă scapă de infecțiile sinusurilor
Dacă aveţi probleme cu una dintre urechi, chiar înainte de culcare, încălziți o pernă mică umplută cu boabe de grâu sau cu sare grunjoasă (la cuptor). Întindeți-vă pe partea pe care dormiți de obicei, cu urechea care vă doare pe pernă. Căldura de lungă durată ajută circulația și calmează durerea urechii medii și vă scapă de infecțiile sinusurilor.
Hameiul alungă insomnia
Umpleți o pernă din bumbac cu hamei. Nu trebuie să-l mai încălziți, mirosul lui este destul de puternic și eliberează ingrediente active, calmante (lupulină și humulin). Pentru a mai „îndulci” mirosul de hamei, puteți adăuga lavandă. Este o pernă ideală pentru cei care suferă de insomnie.
Pedicuța luptă cu durerile lombare
Puneți în perna cu care v-ați obișnuit să dormiți plante de pedicuță, pe care ar fi bine să le schimbați o dată la şase luni. Chiar dacă nu este o plantă despre care se vorbește foarte mult, pedicuța este un excelent remediu pentru durerile reumatice și cele din zona lombară. Seara, înainte de culcare, fixați perna în zona dureroasă și o puteți ține acolo până dimineața. Când vă treziți, e recomandat să o aerisiți, dar numai la umbră, pentru ca planta să-și păstreze proprietățile.
Antigripal şi antisforăit
Dacă stresul este cel care nu vă lasă să dormiți, puteți umple o pernă cu plante medicinale aromatice care vă vor ajuta să luptați cu acest „inamic”. Așadar, liniștea nopților va veni ca prin minune, dacă veți combina frunze de mentă, cu flori de sulfină, tei și levănțică, frunze și flori de măghiran. Ca să treceți mai ușor peste o viroză sau o gripă, confecționați o pernă cu flori de mușetel, cimbrișor, soc, busuioc, frunze de mentă și de podbal. Pentru a combate sforăitul, tot ce trebuie să faceți este să umpleți o pernă cu rostopască, trei frați pătați, frunze de nuc şi de salvie.