de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Fructe care sunt gătite în toată lumea ca legume, foarte apreciate pentru gustul lor bogat și versatilitatea extraordinară, roșiile sunt omniprezente în meniuri și există anumite preparate care nici nu se pot imagina fără aceste roade. În același timp, tomatele sunt campioane ale conținutului de compuși benefici pentru sănătate și pentru prevenirea bolilor.
Combat acumularea grăsimii abdominale
Roșiile conțin un antioxidant foarte puternic, licopenul, care a fost asociat cu numeroase beneficii pentru întregul corp. „În plus, roșiile conțin nutrienți vitali, cum ar fi vitamina K, acid folic, potasiu și vitamina C. Roșiile sunt o sursă excelentă de fibre insolubile, care pot ajuta la curățarea tractului digestiv, la îmbunătățirea digestiei, la absorbția superioară a nutrienților la promovarea mișcărilor intestinale sănătoase”, detaliază Jesse Feder, dietetician la Clinica Mount Sinai, din Florida. Totodată, roșiile sunt o sursă de substanțe care fac parte în mod natural din sucurile digestive, la efectul benefic asupra digestiei contribuind și fibrele, și antioxidanții din tomate, care combat efectele gastritei. În același timp, potrivit rezultatelor unei cercetări derulate în China, sucul de roșii reduce semnificativ greutatea corporală, grăsimea corporală și circumferința taliei, prevenind acumularea grăsimii periculoase care se înfășoară în jurul organelor și generează dezechilibre metabolice majore. Pe de altă parte, ca sursă excelentă de antioxidanți și de fibre, roșiile promovează sațietatea și reduc aportul de calorii, ajutând astfel la pierderea în greutate.
Previn cancerul
Potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului, licopenul din roșii are proprietăți de prevenire a cancerului. Acest antioxidant din familia carotenoidelor are capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, studiile de laborator confirmând faptul că un consum regulat de roșii este de natură să împiedice proliferarea mai multor tipuri de celule tumorale. Un studiu a dezvăluit eficacitatea roșiilor în prevenirea cancerului de prostată, o altă cercetare a evidențiat beneficiile consumului de tomate asupra pacienților cu cancer pulmonar, de colon, oral. În același timp, s-a constatat faptul că se poate spori potențialul roșiilor folosindu-le inclusiv într-o formă concentrată, cum ar fi sosul sau pasta de tomate. Această procesare permite compușilor naturali din aceste roade să fie absorbiți mai ușor de organism și furnizează concentrații mai mari de licopen.
Scad riscul de atac cerebral
Antioxidanții din tomate s-au dovedit benefici pentru inimă și sistemul cardiovascular. Pe lângă eliminarea stresului oxidativ, licopenul în principal, administrat inclusiv sub formă de suplimente, este util pentru scăderea tensiunii arteriale, la efectul benefic adăugându-se acțiunea potasiului din roșii, mineral binecunoscut pentru susținerea pe care o acordă funcției cardiace, prin reducerea sodiului, arată datele Asociației Americane a Inimii. Un studiu clinic derulat în Israel a evidențiat capacitatea licopenului din roșii de a ușura tensiunea din pereții vaselor de sânge, cele mai bogate în potasiu fiind tomatele proaspete. Roșiile sunt, de asemenea, surse bogate de betacaroten și flavonoide, substanțe benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Nutrienții din roșii ajută, de asemenea, la reducerea homocisteinei și a agregării trombocitelor, două fenomene care pot avea efecte nedorite asupra sănătății inimii. Un studiu al Universității Tufts, din SUA, a constatat că bărbații cu niveluri ridicate de licopen în sânge au manifestat un risc mai mic cu 55% de a suferi un accident vascular cerebral.
Protejează împotriva leziunilor celulare în sarcină
Vitamina C este unul dintre nutrienții de care are nevoie orice femeie însărcinată pentru a se menține sănătoasă și a asigura dezvoltarea optimă a bebelușului. Prin acest antioxidant, pe care roșiile îl conțin din belșug, se formează și se întăresc oasele și gingiile fătului, consumul de tomate fortificând, în paralel, și sistemul osos și dantura viitoarei mămici. În același timp, această vitamină ajută la absorbția corectă a fierului, un alt nutrient vital în timpul sarcinii. Și licopenul din roșii oferă protecție împotriva leziunilor celulare, consumul de tomate fiind recomandat pe toată perioada sarcinii, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. În paralel, potrivit specialiștilor citați de The Daily Telegraph, două pahare cu suc de roșii pe zi pot preveni osteoporoza, vitaminele A și C din tomate contribuind masiv la sinteza țesutului la acest nivel.
Reduc colesterolul „rău”
Includerea roșiilor în mod regulat în dietă timp de câteva săptămâni poate reduce nivelul colesterolului LDL („rău”) cu până la 10%. Sunt suficiente doar 25 mg de licopen (echivalentul unei ceșcuțe cu sos de tomate) pe zi pentru acest efect notabil. Potrivit cercetărilor, persoanele care consumă tomate proaspete sau suc de roșii înregistrează și o creștere a nivelului colesterolului „bun” (HDL), incusiv în cazul persoanelor supraponderale, după cum a relevat un studiu derulat în Mexic. De altfel, Școala de Medicină Harvard include roșiile pe lista alimentelor indispensabile pentru scăderea nivelului colesterolului. Pe de altă parte, potrivit National Institutes of Health din SUA, roșiile au capacitatea de a combate efectele fumatului.
Îmbunătățesc vederea
Roșiile sunt bogate în vitamina A, motiv pentru care sunt excelente pentru menținerea sănătății ochilor, întrucât deficitul de vitamina A poate provoca orbire. Un studiu recent a descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de licopen în organism au înregistrat un risc mai scăzut de degenerare maculară legată de înaintarea în vârstă. De asemenea, amintitul antioxidant protejează ochii de daunele provocate de razele solare. Alți nutrienți benefici pentru vedere din roșii sunt vitamina C și cuprul - prima susține organismul în lupta împotriva cataractei, cel de-al doilea promovează producerea melaninei, pigmentul important al ochilor. Mai mult, luteina din roșii contribuie major la o vedere optimă.
Calmează arsurile solare
Potrivit Asociației Americane de Diabet, roșiile reprezintă o parte importantă a dietei pacienților diagnosticați cu această afecțiune. Bogate în fier și vitaminele C și E, tomatele ajută la gestionarea și ameliorarea simptomelor bolii. Un studiu din Iran a relevat faptul că un consum regulat de 200 grame de roșii crude în fiecare zi a avut un efect favorabil asupra nivelului tensiunii arteriale la pacienții cu diabet de tip II, în timp ce licopenul din tomate a generat un efect pozitiv asupra stresului oxidativ al acestor bolnavi. Totodată, tomatele ajută la tratarea acneei, la calmarea arsurilor solare și la revigorarea tenului, căruia îi furnizează antioxidanții care îl ajută împotriva inflamației. Sucul de roșii proaspete se poate aplica pe față în mod regulat, pentru protecție extinsă în fața radiațiilor UV, același licopen demonstrând, în cadrul cercetărilor, proprietăți fotoprotectoare de excepție.