de Claudia Stan
Stellaria media, răcovina, iarba-găinii sau scânteiuţa este o plantă medicinală foarte răspândită în zonele de deal şi de câmpie atât în Europa, cât şi în America de Nord. Deoarece se înmulţeşte extrem de uşor, răcovina poate produce pierderi de până la 80% din recolta de orz, drept pentru care este considerată un inamic redutabil al acestor culturi. Planta este utilizată în medicina populară de foarte multă vreme ca remediu împotriva râiei, bolilor de piele, bronşitelor, durerilor reumatice, artritelor, vânătăilor etc. În scopuri terapeutice, de la plantă de foloseşte doar partea aeriană.
Remediu pentru ulcer
Frunzele scânteiuţei pot fi folosite în salate, deoarece sunt foarte nutritive, având în compoziţie sapoine, siliciu, vitaminele A şi C, ce ajută în prevenirea şi în tratarea constipaţiei severe. În acest scop, puteţi începe o cură cu salată din frunzele răcovinei, ce trebuie să o consumaţi cel puţin o dată pe zi. Infuzia din iarba-găinii ajută şi ea în rezolvarea problemelor digestive, fiind un tratament bun pentru ulcer. Aceasta se prepară din două linguriţe cu plantă uscată peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte şi se lasă acoperită cinci minute. Şi seva proaspătă a plantei este folositoare persoanelor obosite şi lipsite de energie, fiind tonică. Din acest motiv se recomandă folosirea ei în tratarea asteniilor de toamnă.
Dermatita de contact, o amintire
Stellaria media poate fi utilizată cu succes şi în uz extern, fiind de mare ajutor proaspetelor mămici. Bebeluşii care suferă de dermatită de contact din cauza scutecelor trebuie să fie unşi cu seva răcovinei pe toată suprafaţa afectată. În plus, se pot face spălături externe cu o fiertură concentrată (un kilogram de plantă la doi litri de apă), după care se va aplica tifon steril. Mai mult, băile locale cu răcovină ajută la calmarea inflamaţiilor testiculare şi la vindecarea hemoroizilor şi a furunculelor. Totodată, seva proaspătă ajută la vindecarea rapidă a eczemelor, tăieturilor şi a arsurilor, dezinfectând rănile.