de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Folosite încă din Antichitate în scop medicinal, minunatele boabe de muștar sunt și azi mai mult decât un condiment nelipsit din bucătăriile din întreaga lume - aduc extraordinare beneficii pentru sănătate.
Stimulează secreția biliară și tranzitul intestinal
Boabele și frunzele de muștar sunt încărcate cu vitamine, fibre, proteine și minerale, ceea ce le face deopotrivă un ingredient alimentar foarte apreciat și adevărați aliați ai sănătății. Potrivit lucrărilor de specialitate, boabele de muștar sunt o sursă importantă de seleniu, mangan, magneziu și fosfor. De asemenea, condimentul conține și triptofan, un aminoacid utilizat pentru sinteza vitaminei B3 și a producției de serotonină („hormonul fericirii”). Ca urmare, consumul de muștar asigură buna funcționare a sistemului nervos, reglează metabolismul și echilibrează digestia, fibrele din delicioasele boabe favorizând și o excelentă detoxificare naturală a organismului. Mai mult, prin consumul semințelor de muștar sunt stimulate sucul gastric, secreția biliară și tranzitul intestinal. Dublate de capacitatea antiseptică, aceste proprietăți recomandă muștarul împotriva intoxicațiilor alimentare.
Inhibă cancerul de vezică urinară
Muștarul este renumit pentru bogăția de acizi grași Omega 3 și de glucozinat. Primii mențin buna funcționare a sistemului cardiovascular, iar cele din urmă întăresc sistemul imunitar, crescând rezistența organismului în fața tumorilor. Un studiu publicat în revista International Journal of Vitamin and Noutrition a demonstrat proprietățile anticancerigene pe care le are pudra de muștar în cazuri de cancer pulmonar, iar o altă cercetare pe animale de laborator a făcut o legătură între acest condiment și combaterea cancerului de vezică urinară. După ce le-au administrat exemplarelor testate pulbere de muștar, experții au constatat o reducere cu 34,5% a creșterii tumorilor, precum și blocarea aproape totală a invadării mușchilor. Pe de altă parte, uleiul din boabe de muștar a dovedit, pe parcursul cercetărilor, proprietăți antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antiseptice, oa- menii de știință confirmând astfel seculara tradiție de utilizare a acestuia împotriva unor afecțiuni diverse. De exemplu, în cazuri de suferințe articulare se pun boabe de muștar în apă călduță și se înmoaie membrul afectat pentru zece minute.
Ştiaţi că banalul muştar conţine... „hormonul fericirii”?
În cazuri de răceală se recomandă cataplasme cu făină de muștar amestecată cu apă caldă, aplicate în zona pieptului
Eficient împotriva acneei
Prin faptul că este foarte slab caloric, muștarul ajută la menținerea unei greutăți optime. De altfel, există o dietă specifică la care recurg persoanele care vor să scape de câteva kilograme: se pun trei lingurițe cu boabe de muștar crude și zdrobite într-un pahar cu apă, se amestecă și se consumă înainte de mesele principale. De asemenea, condimentul este un aliat neprețuit al sănătății și frumuseții tenului. Pe lângă faptul că asigură o atenuare a ridurilor, masca pe bază de boabe de muștar exfoliază și ajută în lupta împotriva eczemelor și a acneei. Boabele se zdrobesc bine într-un mojar și se adaugă ulei de migdale și miere până se obține o pastă puțin grunjuoasă, care se aplică pe față. Se lasă să acționeze 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță și mișcări circulare.