de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Este atât de răspândit, încât a ajuns ceva comun să fie observat oriunde este un petic de pământ și un strop de soare. Este atât de faimos ca vindecător natural, încât este prețuit din cele mai vechi timpuri. Este brusturele, plantă medicinală care oferă un întreg tablou de proprietăți terapeutice.
Are capacitatea de a purifica sângele
Brusturele este un remediu folosit de secole, pentru proprietățile sale antibacteriene, antifungice, diuretice şi detoxifiante. Încă din Evul Mediu, planta a fost utilizată în gastronomia tradițională, fiind prezentă și astăzi în bucătăriile asiatice și sud-europene. Fitoterapeuţii din Europa, India, China şi Japonia recomandă preparatele din brusture pentru proprietățile lor protectoare la nivelul ficatului, rinichilor şi splinei. De asemenea, preparatele pe bază de brusture sunt creditate cu capacitatea de a purifica sângele, ameliorând astfel funcționarea tuturor organelor. De asemenea, planta reglează nivelul glicemiei şi acţionează ca un antibiotic natural. Rădăcina proaspătă de brusture este folosită pentru scăderea nivelului zahărului din sânge, conținutul de inulină al acestui vindecător natural fiind deosebit de benefic pentru gestionarea diabetului. Studiile pe animale de laborator au arătat, de asemenea, capacitatea rădăcinii de brusture de a scădea severitatea complicațiilor diabetice, în special retinopatia diabetică.
Util în drenajul limfatic
Brusturele este utilizat de mii de ani în medicina populară ca agent diuretic. Pe de o parte, rădăcina de brusture contribuie la combaterea retenţiei de apă prin creşterea cantităţii de urină, administrarea de suplimente cu această plantă având ca efecte o accelerare a eliminării toxinelor și reziduurilor și, în plus, o scădere naturală în greutate. Pe de altă parte, în China, fructele de brusture sunt folosite prin tradiție ca remediu împotriva afecţiunilor pulmonare, întrucât planta coboară rapid febra, iar în Europa, seminţele au fost dintotdeauna folosite ca adjuvant în procesul de digestie. De asemenea, rădăcina de brusture este faimoasă în literatura medicinei naturiste grație capacității de a susține drenajul limfatic, rețeaua de vase de sânge și de ganglioni care transportă fluidele din țesuturile întregului corp în sânge. Rădăcina de brusture poate fi preparată și administrată sub formă de ceai, poate fi consumată ca legumă sau ca pulbere şi suplimente, la recomandarea și în dozele prescrise de specialist.
Grație proprietăților antibacteriene, brusturele este eficient în cazuri de răceală și dureri în gât
Benefic în psoriazis
Produsele pe bază de brusture sunt recomandate pentru tratarea unor probleme frecvente ale pielii, precum acnee, eczeme sau psoriazis. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antifungice, planta ajută la calmarea pielii şi grăbește vindecarea. Substanţa din brusture creditată cu aceste efecte este arctiozida, care acționează asemenea penicilinei. În același timp, studiile științifice au arătat că extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii pielii, contribuind la reducerea vizibilă a ridurilor. Totodată, un studiu de amploare a relevat faptul că ceaiul din rădăcină de brusture combate starea inflamatorie și stresul oxidativ la pacienții cu osteoartrită a genunchiului. Doza tipică de brusture este de maximum 2 grame de rădăcină uscată făcută pulbere, de trei ori pe zi. În cazul suplimentelor sau al uleiurilor, planta se utilizează în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj.