de Camelia Onciu
Gențiana este o plantă perenă esențială în medicina pe bază de plante. Cunoscută și folosită încă din Antichitate, are proprietăți fortifiante, antiparazitare și imunostimulante. Gențiana galbenă, cunoscută la noi sub denumirea de ghințură galbenă (gentiana lutea), este declarată monument al naturii. În Evul Mediu, gențiana a intrat în componența multor remedii miraculoase. Ar fi avut chiar proprietăți recunoscute împotriva ciumei.
După o masă copioasă…
În uz intern, virtuțile gențianei sunt numeroase: ajută la ameliorarea tulburărilor gastrointestinale (colici, balonare, diaree, greață, gastrită) și favorizează digestia, la fel ca păpădia. Îmbunătățește starea generală datorită proprietăților sale de tonifiere și purificare. Are efecte hepatoprotectoare: gențiana ajută la decongestionarea ficatului și poate fi ingerată după o masă bogată și copioasă. În uz extern, această plantă perenă este la fel de eficientă. Calmează problemele pielii precum acneea, rănile infectate, urticaria, dermatita seboreică sau psoriazisul. Are efect antiinflamator, reducând durerea.
Pulberea poate fi presărată în supă
Gențiana are gust amar, caracteristic. În magazine, găsiţi planta sub formă de ceai. Se pun 5 g rădăcină uscată în 500 ml apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Sub formă de supliment, se administrează într-un pahar mare cu apă în timpul meselor. Pulberea poate fi presărată în supă. Tinctura de gențiană se ia diluată, 25 de picături la 200 ml apă. Lichiorul de gențiană galbenă este o băutură alcoolică obținută prin macerarea și distilarea rădăcinilor, de unde și gustul amar. Stimulează pofta de mâncare.
Efecte secundare și contraindicații
Reacții adverse pot apărea doar în cazul unei supradoze de gențiană galbenă: dureri de cap, crampe stomacale sau diaree. Remediile cu gențiană nu sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează, precum și copiilor și pacienților care suferă de cancer esofagian sau stomacal.
În scop fitoterapeutic, de la genţiană se utilizeaza rizomii şi rădăcinile, care se recoltează din august până toamna târziu