de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Denumită şi „iarbă sacră” de persani, egipteni şi romani, verbina este una dintre cele mai vechi plante medicinale, stând alături de sănătatea oamenilor de mii de ani. Astăzi, planta este în continuare un adevărat star al medicinei tradiționale, cercetările confirmând numeroase efecte terapeutice ale acestui vindecător creditat cândva cu proprietăți „magice”.
Fortifică psihicul
De la vechii azteci până la daci și de la medicii antici chinezi până la vindecătorii din Pacific, verbina a fost mereu preţuită ca un mare vindecător. Se spune că, pentru a avea eficiență medicinală maximă, planta se culege în nopţile de sărbătoare, de Înălţare, de Sânziene şi de Sfinții Petru şi Pavel. Renumele verbinei de terapeut al afecțiunilor de ordin psihic, dar nu numai, a ajuns până în contemporaneitate, planta fiind folosită și azi în cazuri de depresie și sindromul anxios-depresiv, caracterizat prin dezinteres față de propria persoană și de problemele cotidiene. Tratamentul cu verbină este creditat cu proprietatea de a îndepărta stările de tristeţe fără motiv, favorizând instalarea calmului și ajutând la refacerea psihică. Tratamentul cu această plantă este foarte bine dublat de psihoterapie, verbina creând o stare de bine în care psihologul poate acţiona mult mai uşor, iar efectele terapiei sunt amplificate. Se poate administra, la recomandarea specialistului, extractul hidroalcoolic de verbină, procurat din magazinele cu profil naturist. Tratamentul durează maximum trei luni şi are efecte tonice psihice puternice.
Elimină migrenele
Cercetări riguroase ale oamenilor de știință au relevat faptul că verbina este printre remediile cu acţiune neuroprotectoare, împiedicând degradarea celulelor sistemului nervos odată cu vârsta și acţionând favorabil asupra creierului. Extractul de plantă a demonstrat proprietatea de a stopa acţiunea unor substanţe toxice care atacă celulele nervoase, prevenind astfel apariţia unor boli cum ar fi Alzheimer, precum și a tulburărilor de memorie, de concentrare și de atenție. De asemenea, planta este renumită pentru capacitatea de a elimina migrenele, mai ales a celor care survin pe fond de stres și de suprasolicitare nervoasă. Se poate bea zilnic un litru de infuzie combinată de verbină, în cure de minimum zece zile. Preparatul se obține punând patru linguri cu plantă mărunţită la macerat în 500 ml apă, vreme de opt ore, după care se filtrează. Lichidul rezultat se lasă deoparte, iar planta rămasă se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseşte intern, favorizând relaxarea și înlăturând durerile de cap.
Leac pentru neplăcerile premenstruale
În medicina tradiţională asiatică, verbina este considerată printre cele mai puternice remedii contra durerilor și stărilor de nervozitate specifice sindromului premenstrual. Luată în timpul menstrelor, verbina diminuează crampele abdominale, reduce durerile de ovare şi atenuează stările emoţionale negative. Planta se administrează sub formă de extract hidroalcoolic, de trei-patru ori pe zi, câte o linguriţă. În cazul hemoragiilor uterine puternice, se consumă infuzie combinată, câte un litru pe zi. În același timp, infuzia fierbinte de verbină, obţinută prin opărirea unei linguriţe cu plantă cu o cană cu apă clocotită, are efecte antispastice digestive puternice, fiind un remediu cunoscut de milenii în cazuri de crampe abdominale sau enterită. Totodată, verbina este un aliat al organismului în cazuri de hepatită sau icter, întrucât are efecte de drenaj și detoxificare. Se poate face un tratament de o lună cu infuzie combinată de plantă, câte două-trei căni cu preparat pe zi. Pentru stimularea funcției hepatice, se pun două picături de ulei esenţial de verbină într-o lingură cu ulei de măsline sau de miere și se ia preparatul dimineaţă, pe stomacul gol.
Induce un somn profund
Verbina este o plantă medicinală atât de versatilă, încât administrată dimineața fortifică organismul îi dă și un imbold energetic, iar seara tratează tulburările de somn. Practic, persoanele care suferă de insomnie sau nu se pot odihni așa cum trebuie pot face, cu o oră înainte de culcare, băi cu infuzie combinată de verbină. Faptul că secole la rând s-a considerat că planta are un efect purificator psihic este confirmat și azi, prin acțiunea băilor cu verbină de înlăturare a emoțiilor negative, a tensiunilor de peste zi și de favorizare a unui somn profund, regenerant. Baia durează 10-30 de minute, după care persoana se usucă puţin, prin tamponare cu prosopul, şi se odihnește în loc foarte călduros, vreme de jumătate de oră. Tot extern, verbina poate fi folosită, sub formă de cataplasme îmbibate în infuzie combinată, împotriva eczemelor și dermatitelor. Tratamentul are efecte antiinflamatoare, calmante și accelerează vindecarea. Iar pentru ca părul să se regenereze în locurile de unde a căzut în exces, se clătește, la finalul spălării, zona respectivă cu infuzie combinată de verbină. Aceeași plantă miraculoasă calmează durerile cauzate de reumatism şi lumbago într-un mod atât de eficient, încât poate să diminueze nevoia de medicamente. Concret, se toacă doi pumni cu plantă care se pune la fiert, timp de zece minute în 250 ml oţet de vin. Lichidul astfel obținut se aplică, pe cât de cald posibil, pe partea dureroasă, timp de 15 minute, seara.
Menţine sănătatea gingiilor
Proprietățile cicatrizante ale verbinei sunt de mare ajutor în cazuri de piele crăpată şi degerături. Astfel, se pune o mână cu plantă în 150 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de zece minute, apoi se îmbibă o compresă în lichid şi se aplică pe pielea afectată, de două-trei ori pe zi. Pe de altă parte, unul dintre principalele beneficii ale verbinei este capacitatea sa de a reduce inflamația, atât extern, cât și intern. Cercetările moderne au analizat efectele unui număr de extracte de plantă administrate pe cale orală. Experții au pus în evidență faptul că toate extractele de verbină induc o activitate antiinflamatoare semnificativă, planta dublând acest efect cu cel analgezic. Un alt areal de efecte benefice ale acestei plante este cunoscut din cele mai vechi timpuri - vreme de secole, verbina a fost folosită pentru a îmbunătăți sănătatea gingiilor. Studiile efectuate asupra acțiunii unei ape de gură cu extract de plantă au evidențiat faptul că verbina a generat un scor al indexului gingival şi al indexului plăcii mult mai scăzut în grupul de voluntari care a folosit planta (cu cât aceşti indici sunt mai mici, cu atât gingiile sunt mai sănătoase). Verbina are capacitatea de a întări sistemul imunitar, fiind eficientă în cazuri de febră și de inflamații ale gâtului. Tratamentul constă în consumul a două căni cu infuzie de verbină zilnic, cu efect de calmare a căilor respiratorii și de accelerare a vindecării. Infuzia se prepară din 1,5 g plantă uscată, peste care se toarnă o cană cu apă fierbinte.