de Ana Trifan
Urticaria este o erupţie de forma unor pete de culoare roz, ce poate apărea pe orice parte a corpului (inclusiv mâini, tălpi sau cap) şi provoacă mâncărimi puternice şi senzaţia de arsuri în piele. Apare brusc şi poate fi acută sau cronică. Cea acută durează până la 24 de ore, iar cea cronică peste o lună. Petele provocate de urticarie au forme neregulate şi dimensiuni ce pot merge până la a unei nuci. Simptome ale urticariei pot fi şi frisoanele sau deranjamentele stomacale.
Cauze diverse
Cauzele ce conduc la apariţia urticariei:
Digestive: o iritaţie mecanică a tractului digestiv sau o intoxicaţie;
Medicamentoase: după ce aţi luat Aspirină, Penicilină etc.;
Alergie: după ce aţi intrat în contact cu anumite substanţe, plante, animale;
Intoleranţă la anumite alimente: căpşuni, roşii, ciuperci, făină, nuci, ouă, ciocolată, brânzeturi, cârnaţi;
Înţepături de insecte: albine, ţânţari, căpuşe;
Stres sau emoţie puternică.
Băile cu sare atenuează mâncărimile
Pentru atenuarea mâncărimilor puteţi aplica comprese cu apă de trandafiri sau oţet. Dacă nu aveţi apă de trandafiri, folosiţi apă normală, fiartă şi răcită, în care adăugaţi încă pe atât oţet. La fel de bune sunt şi compresele cu mentă. Fierbeţi o mână cu frunze de mentă cu o linguriţă cu zahăr brun într-o cană cu apă. Aplicaţi sub formă de comprese pe zona afectată de urticarie. Mai puteţi face şi băi cu sare, tot pentru calmarea senzaţiei de mâncărime.
Lămâie vs intoxicaţie
Pentru tratarea urticariei luaţi două linguriţe cu şofran pudră cu o cană cu apă, zilnic, până la vindecare. Dacă urticaria a fost cauzată de ceva ce aţi mâncat, dizolvaţi o linguriţă cu sare într-un pahar cu apă şi beţi. Încercaţi să vă provocaţi voma, pentru a scoate din stomac alimentele care vă fac probleme! La fel de folositoare este şi planta medicinală trei-fraţi-pătaţi. Se fierb două linguri cu plantă într-un ibric cu apă. Se bea câte o cană de două-trei ori pe zi. Pentru proprietăţile ei detoxifiante este indicat şi consumul de infuzie de urzică. Beţi 250 ml cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.
Un alt remediu care nu dă greş este neaşteptat de simplu. Beţi opt pahare cu apă în care aţi stors o jumătate de lămâie, în fiecare zi!
Tinctura de brusture „topeşte” băşicuţele
Pentru vindecarea băşicuţelor luaţi tinctură de brusture (zece picături), pe care le puneţi în jumătate de pahar cu apă, de trei ori pe zi. Puteţi face şi o infuzie din două-trei linguriţe cu plantă, la 250 ml de apă. Beţi cu jumătate de oră înainte de fiecare masă. Brusturele are proprietăţi depurative şi diuretice. Trebuie să ştiţi că în perioada tratamentului este de evitat consumarea ceaiului negru, cafelei, alcoolului şi alimentelor greu de digerat. În plus, puteţi încerca o dietă de o zi, bazată doar pe fructe şi pe legume proaspete.
Fiţi atenţi la alimentele, medicamentele sau substanţele ce v-au provocat urticaria şi notaţi-le undeva, ca să le evitaţi!
Atenţie! Dacă urticaria apare pe mucoase, pleoape, limbă, buze, se duce spre gât şi aveţi dificultăţi în a respira, trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medic! Această formă de urticarie se numeşte angioedem şi poate provoca decesul.