de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie
Arbore falnic, cu o formă distinctă și o simbolistică milenară, salcia vădește permanent proprietăți terapeutice remar- cabile, prezente în frunzele, florile și scoarța ramurilor tinere ale acestui copac unic.
Opreşte stările de iritabilitate
Salcia este furnizorul natural de acid acetilsalicilic, care se extrage din scoarța arborelui şi reprezintă principalul component al aspirinei. Mai mult, salcia conține vitamine, minerale, tanin, lipide, proteine şi substanţe minerale. Substanţele active ce se regăsesc în scoarța salciei au proprietăţi analgezice, antiinflamatoare, astringente, sedative şi tonice. În aceste condiții, preparatele pe bază de plantă sunt recomandate împotriva insomniilor pe fond nervos, întrucât îndepărtează cu succes stările de iritabilitate şi anxietatea. De asemenea, salcia este foarte utilă în dismenoree, dureri musculare, nevralgii şi stomatite, întrucât poate calma durerile acute. Planta se poate administra sub formă de pulbere, care se obţine din scoarţă uscată, bine măcinată, care se administrează înaintea meselor principale, în doză de trei grame pe zi.
Vindecă ulcerațiile pielii
Binecunoscut remediu împotriva afecțiunilor reumatice, salcia este utilizată cu rezultate notabile și în tratarea gutei, artrozei și sciaticii. De asemenea, ca excelent analgezic, planta combate febra, răcelile și durerile de cap asociate. Salcia se poate utiliza sub formă de capsule care se achiziționează din magazinele cu profil naturist, reducând inflamaţia și detensionând organismul. În aceste cazuri se poate recurge la decoctul de plantă, preparat din două linguri cu coajă mărunţită de salcie într-o cană cu apă. Se lasă la fiert 30 de minute, apoi se strecoară și se iau trei-patru linguri zilnic. Pe de altă parte, extern, compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie sunt folosite pentru tratarea rănilor şi ulceraţiilor pielii. Preparatul se obţine din cinci linguri cu plantă amestecate în 250 ml apă clocotită. Compresele facilitează uscarea şi vindecarea rănilor, a ulceraţiilor şi degerăturilor, fiind foarte utile și pentru stimularea creşterii părului.
PONT. Ceaiul din scoarță de salcie poate fi utilizat cu succes în cazuri de litiază biliară.