de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
De fiecare dată când se consideră că numeroasele cercetări asupra strugurilor au vădit toate proprietățile lor extinse asupra sănătății, o nouă cercetare vine să completeze lista deja impresionantă a virtuților terapeutice ale acestor fructe apreciate de mii de ani, cultivate în toată lumea și considerate superaliment.
Schimbări în rețelele interactive
Cu excepția Antarcticii, strugurii sunt cultivați pe toate continentele și oameni de știință din toate colțurile lumii rămân în continuare foarte interesați de acest aliment. În cadrul cercetărilor efectuate de-a lungul timpului s-au descoperit numeroase beneficii pe care le oferă strugurii organismului, datorită substanțelor nutritive pe care le conțin din plin. În cadrul unor noi studii, oamenii de știință de la Universitatea Western New England au investigat potențialul strugurilor de a modula microbiomul uman și, astfel, de a influența sănătatea. Studiul de opt săptămâni a implicat subiecți sănătoși, iar autorii au analizat compoziția microbiomului, precum și metaboliții la participanți, după două săptămâni de dietă restricționată cu consum de struguri. S-au observat modificări în cantitățile de bacterii detectate și în nivelurile de enzime. „Influența potențială a microbiomului uman, constând din peste trei milioane de gene și 1.014 microorganisme, asupra sănătății și bunăstării este profundă. Un domeniu de interes pentru noi este influența potențială a strugurilor asupra metabolismului. Studiul nostru a arătat că strugurii influențează activ microbiomul intestinal, provocând schimbări în rețelele interactive complexe de la acest nivel”, explică specialistul John Pezzuto.
Benefici pentru sănătatea inimii, colonului, creierului, pielii
Microbiomul intestinal comunică foarte bine cu toate organele corpului. Este ceea ce oamenii de știință numesc axa intestin-organe. Pe baza studiilor clinice umane, rezultatele au sugerat o serie de răspunsuri mediate de struguri asupra inflamației, cancerului, sănătății gastrointestinale, osteoartritei, funcției vezicii urinare. „De-a lungul anilor, am aflat că un consum regulat de struguri are potențialul de a media un cadru uimitor de beneficii pentru sănătate. Datele noastre sugerează îmbunătățiri ale sănătății inimii, colonului, creierului, pielii și multe altele. Știm acum că strugurii pot schimba substanțele chimice din microbiom. Deoarece acestea au acces la toate organele corpului, este logic să concluzionăm că acest lucru duce la beneficiile pentru sănătate care au fost stabilite acum”, argumentează Pezzuto.
Mențin acuitatea vizuală
De la roşu şi alb la violet, de la variante fără seminţe la jeleu, gem, suc şi stafide, strugurii pot fi consumaţi într-o varietate de modalităţi şi au multiple beneficii pentru sănătate. Considerați superaliment, aceștia au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe teritoriile care formează acum Orientul Mijlociu. Strugurii au un număr impresionant de beneficii pentru sănătate, printre care şi unele mai puţin cunoscute. De exemplu, aceste fructe excepțio- nale conţin numeroși antioxidanţi importanţi pentru sănătatea ochilor, cum ar fi luteina şi zeaxantina, potrivit medicalnewstoday.com. În acest fel, consumul de struguri protejează celulele retinei împotriva razelor ultraviolet și scad riscul de apariție a degenerescenței maculare, o afecțiune care poate duce la pierderea vederii centrale. De asemenea, o cană cu boabe de struguri aduce organismului proteine, fibre, vitaminele A şi C, potasiu, fier şi folați.
Remediu în caz de ateroscleroză
Strugurii conţin antioxidanţi puternici, cunoscuţi sub denumirea de polifenoli, care pot încetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, pancreas, prostată sau colon. Resveratrolul regăsit în variantele de struguri închiși la culoare este cunoscut și certificat științific ca fiind un aliat al sănătății inimii. Pe de altă parte, quercetina din struguri este un antiinflamator natural care, în studii pe animale de laborator, a vădit capacitatea de reducere a riscului de ateroscleroză şi de a proteja împotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL („rău”). În paralel, conţinutul ridicat de polifenoli din aceste fructe a demonstrat că poate reduce presiunea sangvină, prin mecanisme antiinflamatoare specifice. Tuturor acestor avantaje li se adaugă efectul benefic al potasiului din struguri, care își aduce contribuția la sănătatea inimii, întrucât aportul acestui mineral a fost asociat de nenumărate studii cu un risc redus de atac de cord. Totodată, consumul de struguri se traduce prin creșterea nivelului de glutation din sânge, un antioxidant care îmbunătățește funcția endotelială și previne bolile cardiovasculare.
Păstrează densitatea minerală din oase
Consumul regulat de struguri a fost asociat de mai multe studii clinice cu proprietatea de a proteja împotriva pierderii de masă musculară, contribuind și la păstrarea densităţii minerale din oase, şi la reducerea apariţiei de pietre la rinichi. De altfel, prin intermediul amintitului potasiu, strugurii fac parte din lista de alimente care scad riscul de mortalitate din orice cauză cu un procent impresionant: peste 20%. Prin acțiunea antiinflamatoare, consumul de struguri ține la distanță simptomele alergiilor, afecțiune în creștere explozivă la nivel mondial, generată în principal de expunerea la poluarea atmosferică.
Eficienţi împotriva modificărilor de stare de spirit asociate cu menopauza
Mai multe studii internaționale au pus în evidență faptul că resveratrolul din struguri are capacitatea de a proteja împotriva neuropatiei şi retinopatiei diabetice, afecțiuni cauzate de un control slab asupra diabetului. Concret, potrivit specialiștilor din Lituania care au efectuat o serie de experimente, acest compus ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. O serie de studii ale oamenilor de știință au descoperit că același resveratrol este benefic pentru tratarea Alzheimer, atenuând puseurile bolii şi este eficient împotriva schimbărilor de stare de spirit asociate cu menopauza. Pe de altă parte, antioxidanții pe care îi conțin strugurii ajută la repararea celulelor afectate de radicalii liberi din corp, care cauzează stresul oxidativ. Cea mai mare concentrație de antioxidanți se găsește în pielea și semințele fructelor.
Susţin capacitatea de atenţie şi de memorare
Strugurii au efecte benefice asupra creierului. Într-un studiu clinic realizat de cercetători italieni s-a demonstrat faptul că administrarea zilnică a unui supliment pe bază de struguri într-o doză de 250 mg poate îmbunătăți în mod semnificativ scorul obținut la testele de atenție și de memorare. O altă analiză, condusă de cercetătorii din Marea Britanie, la care au luat parte adulți tineri, a evidențiat faptul că în cazul celor care au consumat 230 ml suc de struguri s-a observat, în urma unor teste, o îmbunătățire a vitezei de memorare, a abilităților mintale și a stării de spirit.