de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Legumă specifică Americii de Sud, yacon a intrat recent în atenția Occidentului, prin calitățile sale nutriționale și valoarea beneficiilor aduse sănătății.
Îndulcitor natural indicat diabeticilor
Yacon este o legumă cultivată de mii de ani și are o mare varietate de utilizări. Siropul și pulberea sunt folosite în mod obișnuit ca înlocuitori sănătoși pentru zahăr. În plus, rădăcina poate fi consumată ca un cartof. Grație unor proprietăți de excepție, yacon a câștigat o popularitate extinsă, în ultimele decenii fiind cultivat din Japonia și Noua Zeelandă până în SUA. Pulpa suculentă a acestei legume este ușor dulce, datorită compoziției pe bază de fructoză. În ultima perioadă, siropul de yacon a devenit foarte căutat, în special de persoanele care suferă de diabet, notează revista de specialitate „Nutrition and Diabetes”, citând rezultatele unui studiu.
Preîntâmpină accidentul vascular cerebral
Tuberculii de yacon sunt compuși în principal din fructooligozaharide și apă. Potrivit specialiștilor, această legumă ajută organismul să își mărească absorbția de vitamine și minerale. În același timp, leguma este bogată în potasiu, calciu și fosfor. Această comoară de nutrienți foarte importanți face din yacon un aliat al reglării nivelului de zahăr din sânge și al colesterolului. Cercetările au arătat că prin consumul de yacon are loc o scădere generală a nivelului trigliceridelor postmenopauză și a acumulării de colesterol „rău”. Acest aspect ajută la prevenirea unei game largi de probleme de inimă. În plus, prin aportul de potasiu, yacon acționează ca vasodilatator, relaxează vasele sangvine, crește debitul de sânge și oxigenarea acestuia și astfel sunt prevenite atacul de cord sau accidentul vascular cerebral, punctează organicfacts.net.
Prelungeşte saţietatea
Prin nutrienții specifici pe care îi aduce organismului, yacon a demonstrat proprietatea de a preveni ateroscleroza și, în același timp, de a ajuta la reglarea echilibrului fluidelor din celulele și țesuturile organismului. Pe de altă parte, această legumă are și un conținut semnificativ de fibre, avantaj care generează multiple beneficii pentru organism, de la detoxificare la echilibrarea digestiei și menținerea unei funcționări intestinale optime, cu atât mai mult cu cât leguma aduce și unele substanțe cu proprietăți probiotice, ceea ce se traduce prin susținere acordată microflorei, notează revista „Trends in Food Science & Technology journal”. Mai mult, yacon are foarte puține calorii, așadar prin fibre prelungește sațietatea, dar nu îngrașă, arată o cercetare de dată recentă, publicată de „Foods journal”.
Rădăcina de yacon luptă şi împotriva senzației de constipație
Potrivit rezultatelor unei cercetări derulate la Spitalul Universitar din Basel, Elveția, yacon ar putea fi utilizat pentru tratarea obezității
Piure de yacon
Ingrediente: 500 g yacon, 1/4 ceșcuță cu lapte degresat, 2 linguri cu unt, 1 vârf de cuțit cu nucșoară, sare după gust.
Mod de preparare: curățați yacon și tăiați-i în bucăți mai mici, apoi fierbeți-i într-o cratiță cu apă cu sare. Dacă preferați, puteți coace tuberculii întregi, apoi se scot, se curăță și se pasează. În varianta fiartă, se scurg înainte de mixare. Se încorporează laptele și untul până la densitatea cremoasă. Se consumă piureul de yacon cu nucșoară presărată deasupra.