Main menu

header

942 7 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Într-o lume tot mai complicată și mai nesigură, oamenii se întorc la formulele naturale verificate în secole de a-și menține echilibrul interior și sănătatea. Una dintre aceste formule este uleiul esențial de helichrysum, vedetă a aromoterapiei, creditat cu capacitatea de a combate un important număr de afecțiuni.

Elimină bacteriile și virusurile

Uleiul esențial de helichrysum are o istorie îndelungată de utilizare în medicina tradițională în sudul Europei, unde planta din care se extrage crește din abundență. Faimoasă pentru parfumul exotic, picant, planta a aprins imaginația multor producători de parfumuri, care o folosesc în produsele lor. Florile și frunzele de helichrysum au utilizări suplimentare în medicina tradițională în Europa. Formula cea mai uzitată este uleiul esențial provenit din distilarea cu abur, cea mai comună modalitate de procesare a uleiurilor esențiale. Potrivit rezultatelor unor cercetări internaționale, uleiul esențial de helichrysum are proprietăți antimicrobiene, ceea ce recomandă acest produs pentru eliminarea bacteriilor, virușilor și ciupercilor. Concret, această acțiune a uleiului esențial de helichrysum reduce simptomele legate de o infecție, cum ar fi umflăturile, durerea și roșeața. Planta a demonstrat eficiență împotriva Staphylococcus aureus, Candida albicans și Streptococcus mutans. Pentru a inhala uleiul esențial de helichrysum, se pun câteva picături de produs într-un vas cu apă fierbinte, apoi se inhalează aburii rezultați.

Reduce intensitatea crampelor abdominale

Uleiul esențial de Helichrysum poate ajuta la tratarea epuizării, arată rezultatele unei cercetări care a evaluat impactul acestui produs asupra uneia dintre afecțiunile care se extind cu repeziciune în lumea contemporană: sindromul burnout, sau epuizarea. Folosind un amestec de uleiuri esențiale de busuioc, mentă și helichrysum, cercetătorii au constatat că voluntarii au înregistrat o reducere semnificativă a epuizării mintale percepute. Pe de altă parte, un studiu pe animale de laborator a evidențiat faptul că extractul de helichrysum a stopat creșterea în greutate a exemplarelor supraponderale, cu rezistență la insulină. Evaluările extinse au evidențiat, de asemenea, că administrarea plantei a generat și niveluri mai sănătoase ale markerilor inflamației. Cercetătorii de la Departamentul de Farmacie de la Universitatea din Napoli, din Italia, au mai descoperit că, datorită compușilor etanolici prezenți în extractul de flori de helichrysum, planta are acțiune antispastică în interiorul unui sistem digestiv inflamat, ajutând la reducerea crampelor și durerilor abdominale.

Una din utilizările de top ale uleiului Helichrysum este masajul sportiv

Potrivit rezultatelor unui studiu, uleiul esențial de helichrysum este un adjuvant natural excelent în cazuri de arsuri, răni superficiale sau infecții ale urechii

Remediu contra acneei

Recunoscut ca sigur de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), uleiul esențial de helichrysum poate fi folosit extern, combinat cu un ulei purtător, pentru masaj de calmare a tensiunilor nervoase sau pentru atenuarea durerilor articulare. În același timp, produsul este un binecunoscut remediu natural pentru acnee. Conform studiilor medicale, helichrysum are puternice proprietăți antioxidante, care îl fac un excelent tratament natural, care funcționează fără a usca pielea și fără să provoace efecte secundare nedorite, cum ar fi cele asociate tratamentelor chimice dure sau medicamentelor.