de Carmen Bădulescu şi Nicoleta Tudorie
Rădăcina a două specii de astragalus este utilizată pentru suplimente creditate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Planta vine din negura vremurilor ca un aliat al sănătății umane și prezintă un tablou impresionant de beneficii pentru organism.
Fortifică sistemul imunitar
Cunoscut pentru utilizarea sa în medicina tradițională chineză, astragalus are o rădăcină care, odată transformată în pulbere, devine un vindecător autentic. Potrivit lucrărilor de specialitate, suplimentele, extractele lichide, capsulele și ceaiurile de astragalus concentrează numeroșii compuși activi ai plantei. Studiile au evidențiat că planta are capacitatea de a fortifica sistemul imunitar, întrucât compușii pe care îi conține combat stresul oxidativ și elimină radicalii liberi, a căror acumulare poate genera boli grave. În cadrul unor serii de teste pe animale de laborator, s-a demonstrat că rădăcina de astragalus ajută la uciderea bacteriilor și virușilor la exemplarele cu infecții. Totodată, planta poate crește producția de globule albe din sânge, celulele sistemului imunitar responsabile pentru prevenirea bolilor.
„Medicament” pentru alergiile sezoniere
Prin proprietatea de a acționa ca antiinflamator, astragalus are utilizări în tratarea răcelii și alergiilor sezoniere. În același timp, persoanele cu afecțiuni cardiace pot beneficia de proprietățile plantei, întrucât astragalus ajută la îmbunătățirea funcției inimii, lărgește vasele de sânge și crește cantitatea de sânge pompată. Un studiu clinic a evidențiat faptul că voluntarii cărora li s-au administrat 2,25 grame de astragalus de două ori pe zi, timp de două săptămâni, împreună cu tratamentul convențional au înregistrat îmbunătățiri semnificative ale funcției inimii. Același rezultat a fost notat și în dreptul participanților care au primit 60 de grame de astragalus pe zi, împreună cu tratamentul medicamentos. În paralel, unele studii au relevat faptul că planta poate reduce simptomele miocarditei, o afecțiune inflamatorie a inimii. În același timp, o altă cercetare pe voluntari umani a arătat că 500 mg astragalus administrat de trei ori pe săptămână a atenuat unele dintre efectele secundare ale chimioterapiei, în principal greața și vărsăturile.
Util pentru controlul nivelului de zahăr din sânge
Compușii activi din rădăcina de astragalus pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat de tip II - în China, planta este foarte frecvent prescrisă pentru gestionarea bolii. În studiile pe animale de laborator s-a evidențiat faptul că astragalus îmbunătățește metabolismul zahărului. Pe de altă parte, cercetările derulate pe această plantă au avut ca rezultat observația că astragalus poate susține sănătatea rinichilor, prin îmbunătățirea markerilor funcției renale, în principal în cazul pacienților cu proteinurie, afecțiune care implică prezența unor cantități anormale de proteine în urină, semn că rinichii pot fi deteriorați sau nu funcționează normal. De asemenea, astragalus este util în prevenirea infecțiilor la persoanele cu funcție renală redusă, reducând riscul cu aproape 40% în cazul unei administrări de 15 grame zilnic, timp de trei luni.
Potrivit rezultatelor unor cercetări, astragalus poate fi benefic în reducerea simptomelor oboselii cronice