Main menu

header

944 8 1de Camelia Onciu

Avem nevoie de citrulină pentru tensiunea arterială, sănătatea metabolică și multe altele. Fără acest aminoacid, n-am fi protejați de boli cardiovasculare. Citrulina se găsește în mod natural în fructe și legume, pepenele verde fiind o sursă de top, cu aproximativ 200 de miligrame de citrulină per cană cu fruct. De fapt, cuvântul citrulină provine de la Citrullus lanatus, denumirea științifică pentru pepene verde. Așadar, în acest sezon, mâncați pepene!

De ajutor hipertensivilor

Citrulina, cunoscută și sub numele de L-citrulină, este un aminoacid neesențial metabolizat de rinichi. Corpul transformă citrulina în arginină, care joacă un rol-cheie în sinteza oxidului nitric, necesar pentru dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățirea fluxului sangvin. O cercetare din anul 2019 a constatat că suplimentele cu citrulină de 6 grame pe zi sau mai mult au dus la o reducere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice. Un alt efect a fost scăderea tensiunii arteriale la persoanele cu obezitate și hipertensiune arterială sau prehipertensiune.

Îmbunătățește respirația celor cu astm

Persoanele obeze cu astm tind să prezinte deficit în oxid de azot. Acest lucru duce la o disfuncție a căilor respiratorii care poate îngreuna controlul astmului. Într-un studiu recent efectuat pe adulți obezi cu astm slab controlat, 15 grame de citrulină administrate zilnic, timp de două săptămâni, au îmbunătățit controlul astmului și au crescut concentrația de monoxid de azot. În cadrul unui alt studiu s-a descoperit că bărbații cu disfuncție erectilă ușoară care au luat 1,5 grame de citrulină pe zi, timp de o lună, au constatat îmbunătățiri ale erecției.

Mărește forța și rezistența la vârste înaintate

Începând cu vârsta de 30 de ani, apare o scădere treptată a masei musculare, care duce la o reducere a forței. Acest proces legat de vârstă, cunoscut sub numele de sarcopenie, este asociat cu pierderea și degenerarea musculară din cauza atrofiei musculare și a morții celulelor musculare. Se știe că exercițiile fizice ajută la întârzierea sarcopeniei, dar adăugarea citrulinei la exerciții poate oferi un impuls suplimentar. Într-un studiu efectuat pe 44 de adulți cu vârsta cuprinsă între 60 și 73 de ani, cei care s-au angajat în activitate fizică și au luat un supliment de citrulină au avut forța și rezistența îmbunătățite și o viteză de mers semnificativ mai bună.

Crește performanța atletică

Malatul de citrulină este o combinație de citrulină și acid malic, care poate crește biodisponibilitatea acestui compus. Printre sportivii cu antrenamente sau competiții de nivel înalt, malatul de citrulină poate fi util pentru îmbunătățirea performanței atletice și pentru ameliorarea durerilor musculare. Într-un studiu, 8 grame de malat de citrulină luate înainte de o sesiune de antrenament au condus la o creștere semnificativă a numărului de exerciții efectuate (52,92%) și la o scădere însem- nată a durerilor musculare (40%) în primele 48 de ore. De asemenea, s-a descoperit că un duo citrulină-arginină crește performanța atletică.

Conținutul mare de apă recomandă pepenele verde ca diuretic pentru tratamentul rinichilor și aparatului urinar

Recomandată persoanelor obeze

Citrulina poate fi utilă și pentru persoanele cu obezitate și diabet de tip II. Într-un studiu pe 45 de astfel de pacienți, suplimentarea cu citrulină în doză de 3 grame pe zi timp de opt săptămâni a dus la scăderea nivelului de insulină, glucoză, trigliceride și markeri ai inflamației, împreună cu o creștere a colesterolului bun (HDL).