de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Aflat în topul cerealelor cultivate pe Terra, sorgul câștigă teren în dietele din toată lumea întrucât este foarte gustos și nu conține gluten. De asemenea, robustul sorg este un adevărat aliment-medicament, confirmat ca atare de numeroase cercetări științifice.
Sigur la consum pentru pacienții cu boala celiacă
O recentă lucrare de cercetare, intitulată „Reziliența climatică a cerealelor sezonului uscat în India”, publicată în Nature’s Scientific Reports, a arătat că sorgul este capabil să facă față creșterilor de temperatură și are nevoie de mai puțină apă. În perspectiva schimbărilor climei, sorgul este un înlocuitor excelent pentru făina de grâu și o opțiune pentru oricine nu poate tolera glutenul, cum ar fi persoanele cu boala celiacă. În plus, prin sorg este evitat consumul organismelor modificate genetic. De asemenea, unul dintre cele mai importante beneficii ale consumului de sorg este că își păstrează toate fibrele alimentare, contribuind la sănătatea digestivă, hormonală și cardiovasculară și fiind astfel un aliat împotriva sindromului metabolic, potrivit draxe.com.
Generează scăderea inflamațiilor
Ca sursă excelentă de antioxidanți, sorgul scade riscul de stres oxidativ, eliminând radicalii liberi, și previne cancerul și unele afecțiuni neurologice, întrucât declanșează procese care generează scăderea inflamațiilor. În același timp, sorgul este o sursă bogată de taninuri, acizi fenolici, antociani, fitosteroli și policosanoli, ceea ce, conform studiilor, înseamnă că oferă beneficii pentru sănătate similare cu consumul de alimente întregi. Boabele de sorg au, de asemenea, un strat natural despre care cercetările sugerează că are implicații pozitive în scăderea colesterolului. De asemenea, făina de sorg are un indice glicemic scăzut și necesită mai mult timp pentru a se digera, ceea ce încetinește rata cu care glucoza este eliberată în fluxul sangvin, aspect foarte util pentru pacienții cu diabet.
Antioxidanţii din sorg contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire