Main menu

header

944 7 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Arbore asiatic prețios pentru medicina tradițională, neem pune la dispoziția sănătății oamenilor preparate și compuși care tratează o gamă largă de afecțiuni.

Leac pentru gingivită și parodontoză

Supranumită „farmacia satului”, neem este o plantă medicinală unică prin faptul că toate părțile sale pot fi folosite pentru tratamente naturiste. Manuscrise vechi de secole dezvăluie unele dintre utilizările din vechime ale acestui copac. Peste 140 de compuși activi diverși au fost descoperiți în această plantă cu proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare, antidiabetice. De exemplu, mestecarea scoarței de neem pentru a promova igiena orală este o practică des întâlnită în India, studiile confirmând faptul că neem poate ameliora durerea dentară și ajută la tratarea gingivitei, parodontozei și cariilor. Totodată, prin diminuarea capacității bacteriilor de a coloniza suprafața dinților, neem reduce formarea plăcii pe dinți. Un studiu clinic a evidențiat că apa de gură cu neem s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca o formulă standard în reducerea sângerării gingiilor.

Susține sănătatea ficatului și a rinichilor

Studiile pe animale de laborator au pus în lumină faptul că extractul de frunze de neem accelerează vindecarea rănilor printr-un răspuns inflamator crescut și formarea de noi vase de sânge. Una dintre cercetările recente a evidențiat faptul că aplicarea locală a 100 ml ulei de neem, de două ori pe zi, a vindecat complet ulcerele cronice ale pielii. De asemenea, un alt grup de voluntari cu ulcer intestinal care au luat 30 mg extract de neem pe cale orală, de două ori pe zi, timp de zece zile, a înregistrat o scădere semnificativă a secreției acide, iar după zece săptămâni de tratament, boala era vindecată aproape complet. Pe de altă parte, proprietățile antioxidante și antiinflamatorii demonstrate de preparatele pe bază de neem pot ajuta la combaterea stresului oxidativ și susțin sănătatea ficatului și a rinichilor.

PONT. Un studiu pe animale de laborator a constatat că extractul de neem a îmbunătățit deteriorarea țesutului renal cauzată de medicamentele pentru chimioterapie.