de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Banalii morcovi sunt adevărate alimente-minune, conținutul de carotinoizi făcând din aceste legume aliați incomparabili ai sănătății, ai greutății optime și ai luptei organismului împotriva agresiunilor interne și externe. Cercetătorii descoperă în permanență noi proprietăți ale acestor comori de nutrienți.
Previn declanșarea demenței
Un nivel ridicat de caroten în sânge este secretul dietei pentru menținerea curățeniei arterelor. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea din Catalonia, Spania, care au descoperit că morcovii asigură un nivel mai scăzut de grăsimi în aceste structuri vitale. Ateroscleroza, factor semnificativ de risc de boli de inimă - atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale în primul rând -, apare atunci când grăsimea se acumulează pe pereții interiori ai vaselor de sânge, iar faptul că prezența morcovilor în dietă combate acest pericol este o concluzie științifică remarcabilă. „Studiul concluzionează că, cu cât concentrația de caroten în sânge este mai mare, cu atât sarcina aterosclerotică este mai mică”, punctează specialistul Gemma Chiva Blanch. Mai mult, cum bolile de inimă au fost legate de declanșarea demenței, care implică la rândul său o acumulare toxică, devine cu atât mai important că aceste efecte pot fi prevenite printr-o dietă care să includă banalii morcovi.
Armă redutabilă contra nictalopiei
Un studiu care a durat un deceniu, derulat în Olanda, a relevat faptul că sucul de morcovi proaspăt stors scade nivelul de stres oxidativ și în ansamblu combate sindromul metabolic, combinație de afecțiuni care pun în pericol sănătatea și chiar viața. Pe de altă parte, acțiunea benefică asupra vederii a morcovilor are un renume mondial. Nu întâmplător amintiții carotenoizi din morcovi (betacarotenul, alfacarotenul, luteina, licopenul, antocianinele și poliacetilenele) sunt printre cele mai importante substanțe cu proprietăți antioxidante prin intermediul cărora se ameliorează nictalopia, afecțiune cauzată de lipsa vitaminei A în organism, și previn instalarea degenerescenței maculare (pierderea vederii centrale ce apare la persoanele în vârstă).
Vitamina C din morcovi este vitală pentru un sistem imunitar puternic
Accelerează eliminarea toxinelor
Cu un conținut mic de calorii, cu o bogăție de fibre, zaharuri naturale și un indice glicemic scăzut, morcovii încetinesc eliberarea zaharurilor sub formă de glucoză în sânge, ceea ce îi recomandă persoanelor care suferă de diabet. Acești pacienți pot consuma morcovi în stare crudă sau în diverse preparate (nu și sub formă de suc). De asemenea, prezenți în feluri principale zilnic, morcovii contribuie la instalarea senzației de sațietate și scad aportul caloric consumat în 24 de ore, fiind astfel aliați redutabili ai menținerii unei greutăți optime sau ai scăderii în greutate, după caz, se arată într-un studiu realizat în cadrul Universității Ulster, din Irlanda de Nord. În plus, morcovii susțin organismul în detoxificarea tractului digestiv, accelerând eliminarea toxinelor și prevenind apariția cancerului de colon.