Main menu

header

945 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Fructe uimitoare, care cresc în America de Nord, afinele sălbatice duc la un cu totul alt nivel proprietățile care au făcut din afinele de cultură campioni mondiali ai nutrienților de excepție.

Reglează tensiunea arterială

Afinele sălbatice cresc la fel ca în urmă cu mii de ani. Recoltate manual, mult mai mici și mai închise la culoare decât cele cultivate, aceste fructe au uimit oamenii de știință prin concentrația foarte mare de compuși, care le recomandă ca superalimente. Afinele sălbatice au un conținut de antioxidanți extrem de ridicat. În timp ce la „suratele” de cultură aceștia colorează în albastru delicioasele fructe, în cazul afinelor sălbatice, le dau o nuanță aproape neagră. Antioxidanții din afine au fost asociați de numeroase cercetări cu scăderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de boli de inimă, prevenirea declinului neurologic și apărarea împotriva cancerului. Ca urmare, aceste proprietăți sunt multiplicate în cazul consumului de afine sălbatice.

Accelerează vindecarea rănilor

În ciuda dimensiunilor mici, afinele sălbatice au mai puțină apă și astfel mai mult spațiu pentru nutrienți. Studiile derulate peste Ocean au evidențiat faptul că aceste fructe de pădure conțin o cantitate foarte mare de mangan, un oligomineral necesar pentru susținerea funcțiilor enzimatice din organism. Acest aspect este cu atât mai important cu cât rolul enzimelor este unul extrem de complex, acestea fiind implicate în orice funcţie biochimică şi fiziologică și reprezentând cataliza- torii metabolismului - „lucrătorii” din celule fără de care nu poate exista viaţă. Pe de altă parte, afinele sălbatice sunt de două ori mai „capabile” decât variantele de cultură să regleze zahărul din sânge, sănătatea oaselor și să accelereze vindecarea rănilor, prin simplul fapt că pot concentra o cantitate mult mai mare de compuși importanți în fiecare fruct. Doar o ceașcă cu afine sălbatice oferă 200% din cantitatea zilnică recomandată de mangan - de opt ori mai mult decât afinele cultivate.

Afinele sălbatice conțin cu 30% mai puțin zahăr, cu 72% mai multe fibre și cu 33% mai multe antocianine decât cele de cultură