Main menu

header

945 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Deopotrivă controversate și studiate intens din perspectiva unor potențiale beneficii în lupta cu diverse afecțiuni mintale, ciupercile „magice” sunt luate în considerare pentru elaborarea unui medicament care să trateze anorexia, arată rezultatele unui studiu clinic de dată recentă.

Aproape jumătate dintre voluntari au intrat în remisie

Cercetătorii de la Universitatea din California au testat o pastilă cu psilocibină, componenta halucinogenă a ciupercilor „magice”, pe pacienți care au de mai mulți ani tulburări de alimentație și nu au avut succes cu tratamentele standard. Fiecare participant la studiul clinic a primit câte o pastilă cu extract din ciuperci „magice” și, după trei luni, peste 40% au intrat „în ceea ce spunem că este remisie”, după cum punctează psihologul clinician Stephanie Knatz Peck, unul dintre autorii studiului. Potrivit experților, tratamentul a relevat faptul că răspunsurile voluntarilor la un chestionar standardizat „au trecut de la scoruri în intervalul ridicat - indicând anorexia - în intervalul normal”. Rezultatele cercetării, publicate în revista Nature Medicine, arată că tratamentul a fost „sigur și acceptabil”, ceea ce a generat o extindere a studiului în SUA, Irlanda și la King’s College, din Londra.

„Resetează” creierul

Anorexia are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate afecțiunile psihiatrice, mai mult de 5%, arată datele publicate de JAMA Psychiatry. Una dintre explicațiile efectului extractului de ciuperci „magice” este acela că psilocibina „resetează” creierul, rupând procesele de gândire care conduc la comportamentul anorexic. În organism, psilocibina se descompune în psilocină, care se leagă de receptorii pentru serotonină (o substanță chimică „bună”). „Se pare că această schimbare a căilor cerebrale are un efect imediat. Medicamentul produce o experiență care durează ore, dar alături de acestea sunt efecte persistente, care considerăm că se află în spatele efectului anorexiei”, explică Guy Goodwin, fost profesor de psihiatrie la Universi- tatea Oxford.

Australia a devenit recent prima țară din lume care a permis prescrierea psilocibinei din ciupercile „magice“ pentru tratarea depresiei