de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Remediu al medicinei tradiționale care vine din urmă cu mii de ani, nalba este un vindecător de calibru, care a demonstrat de-a lungul vremii proprietăți de excepție pe direcția tratării unui mare număr de afecțiuni.
Potoleşte tusea uscată
Potrivit literaturii de specialitate, puterea vindecătoare a nalbei stă în principal în mucilagiile de excepție pe care le conțin și care sunt prezente în numeroase formulări - capsule, tinctură sau ceai. De exemplu, amintitele mucilagii prezente în rădăcina de nalbă fac din aceasta un remediu util pentru tratarea tusei și răcelilor. Un studiu clinic a pus în evidență faptul că un sirop de tuse din plante care conține rădăcină de nalbă a fost eficient în ameliorarea tusei cauzate de boli ale tractului respirator cu formare de mucus. În decurs de 12 zile, participanții au experimentat o îmbunătățire cu până la 90% a simptomelor. Specialiștii au pus acest efect pe seama capacității plantei de a inhiba bacteriile. În același timp, capsulele cu extract de rădăcină de plantă combat tusea uscată și iritația gâtului. De regulă se recomandă 10 ml sirop de tuse din rădăcină de nalbă în fiecare zi. Se pot consuma câteva reprize de ceai de plantă, preparat în conformitate cu indicațiile de pe ambalaj.
Acţionează ca un analgezic
Mai multe cercetări au evidențiat faptul că rădăcina de nalbă poate acționa ca un analgezic, calmând durerea în gât sau pe cea provocată de o rănire. În general se recomandă maximum 5 ml extract lichid de plantă, de trei ori pe zi sau la primul semn al oricărui disconfort. Totodată, rădăcina de nalbă are potențialul de a trata o gamă largă de afecțiuni digestive, de la constipație la arsuri și colici intestinale. Un studiu de laborator a constatat că polizaharidele din rădăcina plantei pot fi folosite pentru calmarea iritațiilor mucoasei tractului digestiv și stimulează celulele care susțin regenerarea țesuturilor la acest nivel. Planta se administrează sub formă de extract lichid, în doza prescrisă de specialist, de trei ori pe zi. În același timp, nalba are potențialul de a acționa ca diuretic, ajutând organismul să elimine excesul de lichid și implicit curățând rinichii și vezica urinară. Alte cercetări au pus în lumină faptul că extractul de plantă susține sănătatea generală a tractului urinar, calmând iritația și inflamația internă și acționând ca agent antibacterian. Se administrează nalba sub formă de ceai, preparat din două ligurițe cu rădăcină uscată la o cană cu apă clocotită.
Potrivit rezultatelor unor studii recente, administrarea extractului de flori de nalbă timp de o lună poate promova sănătatea inimii
Alifie pentru dermatită
Efectul antiinflamator al rădăcinii de nalbă ameliorează iritația pielii cauzată de furunculoză, eczeme și dermatită. O analiză a mai multor cercetări a constatat că utilizarea unui unguent cu 20% extract de rădăcină de plantă a redus simptomele acestor afecțiuni, cercetătorii sugerând că planta stimulează anumite celule care au activitate antiinflamatoare. Unguentul se aplică pe zona afectată, de trei ori pe zi. Rezultatele unui studiu pe animale de laborator au arătat că extractul de rădăcină de nalbă are potențialul de a elimina bacteriile responsabile pentru peste 50% din infecțiile care apar și care includ variante rezistente la antibiotice. În același timp, loțiunile cu extract de nalbă sunt creditate cu proprietatea de a combate arsurile generate de expunerea excesivă la razele UV nocive.