de Roxana Istudor şi Adrian Barna
O intervenție chirurgicală pe de o parte poate salva o viață, iar pe de altă parte implică un stres fizic și psihologic considerabil. Cercetătorii au descoperit că ameliorarea eficientă a durerii după operație nu numai că le permite pacienților să se simtă mai confortabil, ci îi ajută și să se recupereze mai repede și reduce riscul de complicații. În această ecuație intră cu efecte notabile uleiul esențial de mentă.
Ameliorează calitatea somnului pacienților
Multe metode de ameliorare a durerii care survine după o operație pe cord pot prelungi perioada de ventilație mecanică și pot crește riscul de complicații postoperatorii și de mortalitate. Terapiile nefarmaceutice pot oferi o alternativă pentru ameliorarea acestei suferințe. Astfel, unul dintre cele mai recente studii a relevat faptul că aromoterapia cu ulei esențial de mentă ar putea reduce în mod eficient durerea postoperatorie, în special cea legată de cateterizarea intravenoasă. Mai mult, acest tip de ulei ameliorează și calitatea somnului pacienților, ceea ce contribuie în plus la recuperarea după intervenția chirurgicală. Ca urmare a acestor rezultate promițătoare, cercetătorii, care și-au publicat concluziile în revista BMJ Supportive & Palliative Care, studiază potențiale tratamente împotriva durerii bazate pe uleiul esențial de mentă.
Eficient în gestionarea sindromului de colon iritabil
În timpul aromoterapiei cu ulei esențial de mentă - 0,1 ml plus 10 ml apă distilată - particulele inhalate sunt absorbite prin mucoasa nazală și plămâni. Cercetările au indicat faptul că, imediat ce aroma de mentă este inhalată, moleculele sale devin prezente în sânge, apoi în creier și în sistemul nervos, de unde produc modificări fiziologice și comportamentale. Cercetătorii consideră că unii constituenți ai acestui tip de ulei, mentolul, carvona și limonenul, joacă un rol în atenuarea semnificativă a durerii, menta fiind, de altfel, cunoscută pentru proprietățile sale analgezice și antiinflamatoare. Pe de altă parte, uleiul esențial de mentă a fost confirmat cu proprietăți remarcabile pe direcția gestionării mi- grenelor, prin aplicare locală în zona tâmplelor. „Uleiul de mentă este unul dintre cele mai vechi remedii populare cunoscute, datând din Grecia antică. Acest ulei poate fi de ajutor în gestionarea tensiunii arteriale și a sindromului de colon iritabil. De asemenea, este util în ameliorarea senzației de greață și a vărsăturilor pacienților care au suferit intervenții chirurgicale”, detaliază J. Wes Ulm, specialist în date biomedicale la National Institutes of Health, din SUA.
Ușurează simptomele rinitei alergice
Uleiul esențial de mentă este creditat de specialiști cu proprietatea de a ajuta la reducerea spasmelor musculare şi la ameliorarea crampelor, datorită efectului său relaxant asupra muşchilor. În același timp, inhalarea vaporilor de ulei de mentă desfundă căile respiratorii şi ușurează simptomele congestiei nazale la pacienții cu rinită alergică. Se poate inhala uleiul esenţial de mentă dintr-un recipient sau se poate aplica, diluat într-un ulei purtător, pe piept, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Totodată, uleiul esențial de mentă are proprietăţi antimicrobiene, antivirale şi antioxidante, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea infecţiilor, întrucât s-a dovedit eficient în inhibarea proliferării bacteriilor şi ciupercilor.
Uleiul de mentă are un efect energizant şi revigorant asupra organismului, contribuind la îmbunătăţirea stării de spirit şi la combaterea oboselii