de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Dieta este considerată un factor major al stilului de viață și joacă un rol vital în reglarea unor factori de risc pentru anumite probleme de sănătate. Alunele au dezvăluit recent, în cadrul unui studiu, proprietăți terapeutice importante.
Contracarează simptomele sindromului ovarian polichistic
Un studiu recent, publicat în revista The American Journal of Clinical Nutrition, relevă asocierile dintre consumul de alune și modificările performanței cognitive. Astfel, se pune în evidență faptul că diferiții nutrienți și compuși activi prezenți în alune pot genera efecte neuroprotectoare. Cercetătorii au evaluat, timp de doi ani, asocierile dintre consumul de alune și modificările performanțelor unui grup de adulți cu risc de declin cognitiv. Testele neuropsihologice ale participanților care au declarat că includ aceste fructe frecvent în dietă (trei până la șase porții pe săptămână) au fost de natură să confirme o îmbunătățire a cogniției generale, a funcției executive și a atenției. Pe de altă parte, potrivit rezultatelor unor cercetări recente, abundența de grăsimi mononesaturate din alune poate ameliora simptomele sindromului ovarian polichistic.
Promovează longevitatea
Alunele conţin substanţe nutritive esenţiale, precum fibre, proteine, antioxidanţi, polifenoli, vitamine şi minerale. De asemenea, în aceste delicioase gustări există toţi cei 20 de aminoacizi, compuşi care pot preveni anumite boli şi promovează longevitatea. Arginina din alune, de exemplu, este cunoscută pentru stimularea sistemului imunitar, studiile confirmând faptul că, atunci când este administrată împreună cu un supliment pe bază de plante numit pycnogenol, face posibilă tratarea eficientă a disfuncţiei erectile. Totodată, resveratrolul din alune este un bioflavonoid cu renume bine consolidat de factor de reducere a riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, acizii grași din alune ajută la menţinerea sănătății inimii, prin reglarea nivelului de colesterol.
Un consum regulat de alune poate întârzia declinul cognitiv cu peste doi ani la adulții în vârstă, supraponderali sau obezi cu sindrom metabolic
Scad riscul de colecistectomie
Fibrele din alune ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Totodată, prin faptul că au un indice glicemic mic şi conţin magneziu şi alte uleiuri sănătoase, aceste fructe pot controla nivelul glicemic pe tot parcursul zilei. Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, un aport regulat de alune şi unt de arahide poate reduce semnificativ riscul de declanșare a diabetului de tip II, în special în cazul femeilor. Pe de altă parte, bogăția de compuși din aceste apreciate fructe generează prelungirea sațietății, astfel încât includerea alunelor ca gustări între mese este de natură să susțină menținerea unei greutăți optime. În plus, fibrele din alune, alături de izoflavone şi acid fenolic, pot ține la distanță cancerul de colon și de sân. În același timp, consumul acestor fructe a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a calculilor biliari și de colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare).