de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Plantă medicinală recunoscută pentru proprietăţile sale hepatoprotectoare, dar nu numai, armurariul a fost folosit în medicina tradiţională secole la rând. În ultimele decenii, cercetările ştiinţifice au început să valideze pe rând beneficiile acestui tămăduitor la naturii.
Anulează leziunile provocate de ciroză
Armurariul furnizează un extract de excepție, care include concentraţii mari de silimarină, compus despre care numeroase cercetări demonstrează că are un impact semnificativ asupra funcţiei şi sănătăţii ficatului. Planta este un excelent hepatoprotector, apără celulele hepatice de agenţii nocivi, cum ar fi toxinele din alcool, medicamentele şi alte substanţe chimice. Aceasta ajută la menţinerea funcţiei hepatice normale și contribuie la vindecarea ţesutului hepatic lezat. Un studiu a confirmat faptul că silimarina poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ficatului, anulând o mare parte din daunele provocate de obiceiurile nocive sau chiar de ciroză. De asemenea, armurariul poate reduce inflamaţia la nivelul acestui organ, factor important în dezvoltarea afecţiunilor hepatice de tipul hepatitei. Armurariul este disponibil sub formă de suplimente alimentare, extracte lichide, pulbere sau capsule. Doza recomandată de specialist poate varia în funcţie de afecţiunea hepatică şi de produsul utilizat.
Previne stresul oxidativ al celulelor cerebrale
Potrivit rezultatelor cercetărilor, extractul de armurariu este un excelent agent de regenerare celulară și, în același timp, are capacitatea de a scădea nivelul de colesterol din sânge, ceea ce contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular. Planta se poate administra sub formă de ceai, preparat dintr-o linguriţă cu fructe de armurariu măcinate şi o cană cu apă clocotită, prin infuzare. Se consumă câte două căni pe zi - una dimineaţa, pe stomacul gol, iar cealaltă fracţionat, o parte după masa de prânz şi una după cină. O cură cu ceai pe bază de plantă durează două săptămâni şi se poate relua după o pauză de două săptămâni. În același timp, un alt beneficiu adus de consumul de armurariu este reducerea declinului cognitiv care apare odată cu înaintarea în vârstă. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare şi antioxidante, planta are un rol neuroprotector şi poate preveni stresul oxidativ la nivelul celulelor cerebrale.
Preparatele pe bază de armurariu pot fi de folos şi în tratarea varicelor
Îmbunătăţeşte tranzitul intestinal
Potrivit rezultatelor unor cercetări recente, armurariul poate stimula mineralizarea oaselor, ținând astfel la distanță osteoporoza și fiind studiat intens din această perspectivă. Şi seminţele de armurariu pot fi de folos în îmbunătăţirea tranzitului intestinal şi ameliorarea simptomelor produse de anumite afecţiuni ale stomacului, stimulând producerea sucurilor gastrice și secreția de bilă. De altfel, potrivit literaturii de specialitate, planta are un rol antiinflamator în cazuri de litiază biliară. Totodată, armurariul ajută la reglarea nivelului de insulină din corp.