de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Călugării budiști cresc Rau Ram în grădinile lor și îl consumă frecvent. Plantă aromatică binecunoscută în Asia, Rau Ram este și un medic al naturii, dovedind inclusiv din perspectivă științifică o serie de beneficii pentru sănătate.
Tratează distensia abdominală
Plantă parfumată, Rau Ram este folosită în bucătăriile din toată Asia de Sud-Est. În Cambodgia, frunzele sunt prezente în supe, tocane, salate și rulouri, în Singapore și Malaezia, este un ingredient esențial al laksa, în Malaezia, planta este folosită pentru preparate tradiționale, iar în Laos și Thailanda, condimentul îmbogățește gustul cărnii de vită. Odată cu propagarea proprietăților sale medicinale, acest vindecător a trecut granițele continentului și astăzi este tot mai popular în gastronomiile din toată lumea, precum și în tratarea unui număr de afecțiuni, din Australia până în SUA. În primul rând, Rau Ram este renumit pentru capacitatea de a trata distensia abdominală și alte probleme digestive. În general, se transformă în suc o mână cu frunze proaspete de plantă și se consumă o dată pe zi, cu efect rapid asupra balonării. De asemenea, în caz de diaree, se fierb 16 grame de Rau Ram uscat, 16 grame de maghiran, 12 grame de galangal, 10 grame de scorțișoară şi 4 grame de ghimbir în două boluri cu apă, până scade la jumătate cantitatea de lichid. Amestecul se consumă în două reprize, pe parcursul zilei.
Eliberează căile respiratorii încărcate
Rau Ram este considerat prin tradiție un aliat al organismului afectat de răceli și gripă. Se macină o mână cu frunze de plantă împreună cu o felie de rădăcină de ghimbir proaspăt, se toarnă puțină apă și apoi se filtrează amestecul și se consumă lichidul. Rau ram contribuie la eliberarea rapidă a căilor respiratorii încărcate de mucus. Pe de altă parte, planta combate infecția tinea versicolor, care apare la unii bebeluși și care implică pigmentarea pielii cu pete de culoare mai deschisă sau mai închisă, din cauza unei ciuperci. Frunzele de Rau Ram se zdrobesc și se adaugă puțin alcool. Cu această loțiune se freacă foarte ușor zonele afectate, iar după cinci minute se șterge pielea, cu un tampon din bumbac. Tratamentul, recomandat de un specialist, se poate repeta de două ori pe zi.
Frunzele de Rau Ram tratează afecţiunile digestive, de la balonare la diaree
Rau Ram accelerează vindecarea vânătăilor și a umflăturilor
Vindecă „piciorul atletului“
Prin tradiție, Rau Ram este utilizat pentru a vindeca numeroase afecțiuni externe, cercetările științifice confirmând proprietățile antibacteriene ale acestei plante. De exemplu, poate fi utilizată cu succes pentru a trata „piciorul atletului”, afecțiune care este rezultatul expunerii picioarelor la apă murdară pentru o perioadă mai lungă. Frunzele plantei se zdrobesc și se presează bine, iar lichidul se aplică pe zonele afectate. De asemenea, Rau Ram poate fi folosit, înmuiat în vin, împotriva pecinginilor. Lichidul rezultat din zdrobirea frunzelor se folosește direct pe zona cu probleme. Datorită efectelor sale antiinflamatoare și antibiotice, această plantă îndepărtează acneea și strânge porii. Se zdrobește o mână cu frunze de Rau Ram, se amestecă cu puțină sare, apoi se aplică pe zona afectată și se acoperă cu un bandaj. Tratamentul poate fi utilizat de două ori pe zi.