de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Parcă niciodată nu e mai bun dovleacul decât toamna. Auriu și parfumat, acest aliment excepțional este o bucurie a gustului și un aliat al organismului. Plin de nutrienți și compuși remarcabili, rodul auriu al primului sezon rece aduce deopotrivă savoare și beneficii pentru sănătate.
Este sărac în calorii
Pe cât este de hrănitor, pe atât este dovleacul de sărac în calorii. Florile, seminţele şi fructul plantei sunt utilizate atât în alimentaţie, cât şi în medicina tradiţională, deoarece alimental are proprietăţi medicinale unice, datorate unei bogății de nutrienţi, vitamine şi minerale. Studiile au arătat că o cană cu dovleac aduce organismului proteine, fibre, vitamine, minerale. Pe de altă parte, aportul ridicat de antioxidanți al dovleacului reduce riscul de boli cronice, prin combaterea efectelor radicalilor liberi, care pot ajunge să afecteze funcționarea celulelor.
Accelerează vindecarea
Dovleacul are nutrienții necesari pentru a întări sistemul imunitar. Studiile au evidențiat faptul că vitamina C din acest aliment crește producția de globule albe și accelerează procesele de vindecare. În același timp, potrivit cercetărilor internaționale, consumul de dovleac este de natură să prevină cataracta, întrucât protejează vederea prin intermediul vitaminei A din compoziție. Cercetările oamenilor de știință au arătat că deficiența de vitamina A este o cauză foarte frecventă a orbirii. Ca urmare, dovleacul este recomandat împotriva degenerescenței maculare.
Scade pericolul de accident vascular cerebral
Dovleacul conţine antioxidanţi de calibru, precum alfacaroten, betacaroten şi betacriptoxantină, cu rol în reducerea riscului de afecţiuni cardiovasculare. Combinat cu acțiunea potasiului și a fibrelor, acest efect duce la scăderea tensiunii arteriale și reduce riscul de accident vascular cerebral, fortificând vasele de sânge. Totodată, dovleacul întăreşte vezica urinară, creşte tonusul muscular, are proprietăţi antiinflamatoare şi este un adjuvant remarcabil în cazuri de afecţiuni gastrice şi hepatice.
Potrivit cercetărilor, dovleacul ajută la prevenirea afecţiunilor prostatei
Ruladă cu dovleac şi ciocolată
Ingrediente: pentru aluat: 4 ouă, 150 g făină, 200 g zahăr, 150 g piure de dovleac fiert, 1 linguriţă cu scorţişoară, 1 linguriţă cu praf de copt, 1 vârf de cuţit cu bicarbonat, 1 vârf de cuţit cu sare, 1 plic cu şofran. Pentru crema de ciocolată: 160 g ciocolată neagră, 100 g ciocolată albă, 80 ml ulei de floarea-soarelui, 70 ml lapte de vacă, 150 ml smântână pentru frişcă, 1 linguriţă cu scorţişoară.
Mod de preparare: pentru aluat, se mixează ouăle cu sarea şi zahărul, până când îşi triplează volumul. Se adaugă piureul de dovleac, se încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul, iar la final scorțișoara și şofranul, amestecând de jos în sus până la omogenizarea completă. Aluatul se toarnă în tava de cuptor tapetată cu hârtie și se coace în cuptorul peîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 15 minute, apoi se răstoarnă, cu tot cu hârtie, pe o altă coală de hârtie de copt, pudrată cu zahăr vanilat. Se îndepărtează foaia pe care a stat rulada în cuptor, se acoperă cu un şervet de bumbac şi se lasă să se răcească complet. Pentru cremă, se taie ambele tipuri de ciocolată în bucăţele care se pun într-o crăticioară, se toarnă laptele şi uleiul şi se topește amestecul pe baie de aburi. După ce s-a omogenizat, se acoperă vasul cu un capac și se lasă la temperatura camerei cel puțin șapte ore. Când este gata, se mixează împreună cu scorțișoara și se încorporează frișca. Foaia de aluat se unge cu crema obținută și se rulează începând dinspre latura mai scurtă. Se învelește rulada în folie de aluminiu şi se lasă în frigider câteva ore.