Main menu

header

951 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Prezența prelungită până toamna a vinetelor pe tarabele din piețe dă ocazia oricui să se bucure nu doar de gustul uneia dintre cele mai savuroase și mai apreciate legume, ci și de beneficiile extraordinare pe care acest rod al naturii le aduce organismului, grație unui tablou nutrițional cu adevărat remarcabil.

Ajută la reducerea markerilor inflamatori

Vinetele conţin o mulţime de vitamine şi minerale, iar pe de altă parte, au foarte puține grăsimi şi calorii. Specialiștii în nutriție le recomandă în dieta celor care doresc un stil sănătos de viață. De exemplu, fibrele și potasiul din vinete susțin sănătatea cardiovasculară, au evidențiat rezultatele unor cercetări extinse. Practic, prezența acestei legume în dietă contribuie la dizolvarea cheagurilor de sânge, susține funcția cardiacă și ajută la reducerea markerilor inflamatori. Un studiu clinic a evidențiat faptul că voluntarii care au inclus trei porții de vinete pe săptămână în alimentație au înregistrat un risc mai scăzut cu peste 30% de a dezvolta boli de inimă și hipertensiune. De asemenea, amintitele fibre din vinete scad nivelul colesterolului din sânge, iar acidul clorogenic din aceste legume poate preveni boala hepatică grasă nealcoolică.

Împiedică declinul mental cauzat de înaintarea în vârstă

Polifenolii din vinete pot ajuta la protejarea organismului de cancer. Concret, este vorba despre antocianinele și amintitul acid clorogenic, care apără celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Totodată, literatura de specialitate menționează concluziile unor teste pe animale de laborator, în cadrul cărora s-a constatat că nasunina din vinete protejează membranele celulelor creierului, favorizând transportul nutrienților și îndepărtarea deșeurilor. Antocianinele ajută, de asemenea, la prevenirea neuroinflamației și facilitează fluxul de sânge către creier. Acest efect este de natură să prevină pierderile de memorie și alte aspecte ale declinului mental legat de înaintarea în vârstă. Experimentele de laborator au indicat că nasunina poate combate descompunerea grăsimilor din creier, un proces care provoacă leziuni celulare.

Susțin gestionarea diabetului de tip II

Delicioasele vinete sunt legume care prelungesc sațietatea și au puține calorii - ca urmare, sunt ideale nu doar pentru pierderea kilogramelor în plus, ci și pentru menținerea unei greutăți optime pe termen lung. În același timp, cercetătorii au descoperit că ingredientul activ al vinetelor, nasunina, ajută la prevenirea creșterilor periculoase ale zahărului din sânge, fiind deosebit de eficientă în inhibarea unei enzime secretate de glandele salivare la mestecare. Această acțiune are ca efect încetinirea digestiei și reducerea nivelului de glucoză din sânge. De asemenea, vinetele îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. De altfel, Asociația Americană a Diabeticilor recomandă o dietă pe bază de vinete în managementul diabetului de tip II.

Favorizează absorbția nutrienților

Potrivit tradiției, confirmată de rezultatele unor studii de amploare, vinetele sunt excelente pentru digestie. Indiferent dacă este vorba despre dezechilibre la acest nivel, constipație sau balonare, vinetele nu doar calmează aceste simptome, dar pot, de asemenea, să mărească absorbția nutrienților din alte alimente. De asemenea, aceste legume atât de apreciate inclusiv în țara noastră sunt bogate în prebiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor intestinale bune și la creșterea populației acestora. Probioticele sunt esențiale pentru un intestin sănătos și un sistem imunitar puternic. Fibrele din vinete joacă, de asemenea, un rol esențial în promovarea mișcărilor intestinale regulate și în stimularea secreției de sucuri gastrice, care facilitează procesarea alimentelor. De asemenea, prin conținutul de antioxidanți puter- nici, luteina şi zeaxantina, vinetele joacă un rol în sănătatea ochilor și pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, care are ca efect pierderea vederii la persoanele în vârstă.

Cresc densitatea și rezistența oaselor

Vinetele sunt bogate în calciu și vitamina K, ceea ce le face un adaos excelent în dietă pentru a promova sănătatea oaselor. Aceste două elemente lucrează împreună pentru a îmbunătăți rezistența și densitatea sistemului osos. Vinetele aduc organismului, totodată, compuși fenolici care au dovedit că întăresc oasele, măresc densitatea minerală a oaselor și scad semnele de osteoporoză. Studiile au relevat scăderea riscului de osteoporoză la voluntarii care au consumat aceste legume în mod regulat. În plus, vinetele conțin o cantitate mare de siliciu, care ajută la întărirea și menținerea structurii osoase.

Favorizează un ten elastic, cu aspect tânăr

Vinetele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care împiedică radicalii liberi să afecteze celulele pielii. Ca urmare, consumul acestor legume favorizează un ten elastic, cu aspect tânăr, pe care semnele de îmbătrânire (ridurile, liniile fine, petele întunecate, petele de vârstă și pielea lăsată) apar mult mai lent și mai târziu. Pe de altă parte, efectele antiinflamatoare ale vinetelor minimizează manifestările unor afecțiuni ale pielii cum sunt eczemele și dermatitele. În plus, mineralele din aceste legume cresc circulația sângelui la nivelul scalpului, întăresc firele de păr și promovează creșterea de noi foliculi.

Antioxidanții prezenți în vinete protejează împotriva mutațiilor celulare și a leziunilor la nivel de ADN

Fibrele din vinete scad nivelul colesterolului „rău”, LDL, din sânge

Melitzanopita

951 6 2Ingrediente: 160 ml ulei de măsline, 3 vinete mari, 2 cepe galbene, tocate, 2 ardei kapia, tocaţi, 375 g tofu afumat, fărâmiţat, 90 g măsline, feliate, 50 g soia, granule, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt, tocat, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă cu piper negru, 1/2 linguriţă cu fulgi de ardei iute, 1 linguriţă cu oregano uscat, 1 linguriţă cu mentă uscată, 12 foi de plăcintă, 1 lingură cu seminţe de susan.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Se pune hârtie de copt pe o tavă și se așază vinetele, care se ung cu puţin ulei şi se coc aproximativ 25 de minute, până devin moi şi uşor de curăţat, apoi se scot din cuptor, se lasă să se răcească, se decojesc şi se toacă mărunt. Între timp, într-un bol, se acoperă soia cu apă clocotită, iar după zece minute se scurge într-o sită. Se încinge o tigaie mică pe foc mediu, cu puţin ulei de măsline și se călește ceapa timp de cinci minute, până devine translucidă. Într-un bol mare se pun vinetele coapte, ceapa, ardeiul tocat, tofu, soia, măslinele feliate, pătrunjelul tocat, sarea, piperul, fulgii de ardei iute, oregano, menta şi se amestecă bine, până la încorporare. Se pun alternativ șase foi de plăcintă una peste alta, ungându-le fiecare cu ulei de măsline. Se așază uniform amestecul de vinete şi se acoperă cu celelalte șase foi, unse individual. Se toarnă 1/4 cană cu apă peste stratul superior al plăcintei şi se presară susanul. Se dă preparatul la copt pentru 60 de minute, până se rumenește.