de Anda Postolache
Pentru a ieşi dintr-o stare de oboseală fizică, dar mai ales intelectuală, puteţi apela la medicina clasică şi vă veţi stresa organismul cu încă o serie de medicamente de sinteză, iar efectul s-ar putea să fie doar de moment. Opţiunea sănătoasă ar fi să recurgeţi la metode naturale, care să funcţioneze pe termen lung şi care nu fac niciun rău organismului.
Ceaiurile energizante
În cazul unei oboseli intelectuale accentuate, este bine în primul rând să vă stabiliţi o listă de priorităţi şi să vedeţi dacă nu cumva aveţi nevoie de o perioadă mai lungă de odihnă, în care să vă relaxaţi şi să puteţi dormi cât vreţi. După aceea, pregătiţi anumite ceaiuri ce vă aduc vigoarea şi starea de normalitate, punând pe fugă orice oboseală. Este suficient să urmaţi doar una dintre reţetele de mai jos şi nu veţi mai simţi osteneala şi starea de somnolenţă permanentă.
Frecţii cu ulei de muşeţel
Pentru un somn bun şi liniştitor, dar şi pentru relaxarea picioarelor obosite după o zi de lucru, seara, înainte de culcare, fricţionaţi-vă labele picioarelor şi pulpele de jos în sus cu ulei de muşeţel. Preparaţi-l astfel: florile de muşeţel (vara este excelent să aveţi flori proaspete, dar se poate şi cu flori uscate) le puneţi într-o sticlă de dimensiunea dorită, turnaţi apoi ulei până acoperiţi plantele şi păstraţi la loc luminos şi călduros două-trei săptămâni. Puteţi folosi uleiul cam un an.
Cura cu urzică
Este util şi ceaiul de mentă, pe care multe persoane îl beau cu multă plăcere. Se prepară astfel: o linguriţă cu vârf se opăreşte cu 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat trei minute şi se strecoară. Se beau trei căni pe zi, timp de două săptămâni.
Ceaiul de urzică se realizează din 300 ml de apă clocotită şi o linguriţă cu vârf de plantă mărunţită. Se lasă la infuzat un minut, se strecoară şi se beau cinci căni cu ceai pe zi vreme de două săptămâni.
Mierea, principalul îndulcitor
Ceaiul de măceşe face minuni, energia fizică şi intelectuală mărindu-se considerabil, şi asta deoarece fructele roşiatice au foarte multă vitamina C. Iată cum procedaţi: zdrobiţi o lingură cu fructe de măceş, fierbeţi-le în 250 ml de apă timp de două minute, apoi strecuraţi ceaiul printr-o pânză foarte fină. Îndulciţi ceaiul cu miere de albine, după gust, dar numai când a devenit călduţ, deoarece la temperaturi foarte ridicate mierea dezvoltă nişte elemente toxice. Beţi trei căni cu ceai zilnic, timp de două săptămâni.