Main menu

header

952 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fruct faimos în medicina tradițională asiatică, amalaki este o sursă bogată de vitamine și de compuși bioactivi, iar cercetările sugerează că este un aliat al sistemului imunitar.

Îmbunătățește funcționarea ficatului

Amalaki este renumit grație unei utilizări terapeutice care vine din negura vremurilor și ale cărei repere au fost studiate de știința modernă. Ca urmare, a fost pusă în evidență capacitatea acestui fruct de a îmbunătăți digestia și de a lupta eficient împotriva refluxului gastroesofagian, potrivit verywellhelth.com. Concret, un studiu clinic a relevat faptul că voluntarii care au luat două comprimate de amalaki de 500 mg, de două ori pe zi, după mese, timp de patru săptămâni, au înregistrat o reducere semnificativă a arsurilor la stomac și a simptomelor de regurgitare. De altfel, amalaki a fost folosit secole la rând ca remediu natural de către practicanții Ayurveda, făcând parte dintr-un remediu popular numit Triphala, care atenuează durerile abdominale, balonarea și constipația. De asemenea, pulberea care se obține după uscarea fructului și care este comercializată ca supliment este utilizată pentru îmbunătățirea funcționării ficatului.

Protejează împotriva retinopatiei diabetice

Amalaki este o sursă bogată de nutrienți, inclusiv vitamina C, aminoacizi, pectină și polifenoli bogați în antioxidanți, cum ar fi taninurile și acidul galic. În aceste condiții, mai multe studii derulate de oamenii de știință au dat rezultate promițătoare în legătură cu capacitatea fructului de a trata simptomele diabetului, în principal pe segmentul gestionării nivelului zahărului din sânge. În plus, unele cercetări care au analizat efectul amalaki asupra diabetului au avut ca rezultat observația că fructul poate ajuta la protejarea împotriva neuropatiei și a retinopatiei diabetice. Totodată, pulberea de amalaki s-a dovedt eficientă pentru diminuarea nivelului ridicat al colesterolului. Un studiu care a testat un grup de pacienți care au primit un comprimat de amalaki de 500 mg de două ori pe zi a constatat o scădere notabilă a nivelului colesterolului și trigliceridelor. În același timp, fructul este utilizat prin tradiție ca un tonic pentru întregul organism, întrucât stimulează funcționarea inimii, creierului și plămânilor.

PONT. Un studiu recent a arătat că amalaki contribuie la menținerea lungimii telomerilor ADN, fiind astfel un aliat împotriva îmbătrânirii.