Main menu

header

952 7 2de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Delicioasele și parfumatele boabe ale toamnei, care, din fericire, sunt disponibile pe tot parcursul anului, sunt deja renumite pentru numeroase beneficii aduse organismului, iar descoperirile în dreptul strugurilor continuă.

Ţin la distanţă ateroscleroza

Oamenii de știință de la Universitatea Western New England, din California, SUA, au realizat o cercetare în urma căreia a fost pusă în evidență capacitatea strugurilor de a preveni cancerul de piele. Potrivit experților americani, care și-au publicat constatările în revista Antioxidants, participanții la studiul clinic care au consumat două căni și un sfert cu boabe de struguri în fiecare zi, timp de două săptămâni, au înregistrat mai multă rezistență la deteriorarea pielii provocată de lumina ultravioletă. Potrivit Societății Americane pentru Cancer, numeroase cazuri de cancer de piele au legătură cu radiațiile UV. Studiul a constatat că polifenolii din aceste fructe se află în centrul efectului benefic. Pe de altă parte, strugurii sunt faimoși pentru menținerea sănătății inimii, prin intermediul flavonoidului quercetină, antiinflamator natural care, în studiile pe animale, a redus riscul aterosclerozei, al presiunii sangvine şi al atacului de cord.

Recomandaţi bolnavilor cu Alzheimer

Datorită efectelor antiinflamatoare ale quercetinei, consumul de struguri este creditat de specialiști cu atenuarea simptomelor alergiilor. În același timp, aceste fructe apreciate de 8.000 de ani s-au dovedit, pe parcursul unor studii extinse, promiţătoare pe direcția protecției conferite de resveratrolul pe care îl conțin în fața neuropatiei şi a retinopatiei diabetice, afecțiuni cauzate de un control deficitar asupra diabetului şi care afectează sever vederea. Totodată, antioxidanții din struguri sunt benefici în cazuri de Alzheimer. Pe de altă parte, consumul de struguri asigură un bun tranzit intestinal și o detoxificare naturală a organismului. 

„Recomandarea să facem din hrană medicament datează din vremea lui Hipocrate. Acum, după 2.500 de ani, așa cum este exemplificat de acest studiu clinic efectuat cu struguri, încă învățăm realitatea acestei afirmații” (John Pezzuto, Universitatea Western New England)