Main menu

header

952 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Foarte iubită în India în special, dar nu numai, hing este seva uscată a plantelor ferula. Uscată, măcinată într-o pulbere galbenă, această rășină este folosită în bucătăriile asiatice, dar și ca remediu tradițional. Cercetările moderne au confirmat o serie de beneficii pentru sănătate pe care le aduce organismului acest ingredient foarte special.

Reduce simptomele sindromului colonului iritabil

Deși originar din Afganistan și Iran, hing este folosit în foarte multe zone din Asia, pe post de condiment. Gustul său este puternic, iar aroma pregnantă, asemănătoare cu a prazului și usturoiului. În medicina ayurvedică, hing este folosit în primul rând pentru a ajuta digestia, întrucât combate balonarea și disconfortul gastric. Pornind de la această tradiție, cercetătorii au derulat mai multe studii, în urma cărora a reieșit faptul că adulții cu indigestie moderată până la severă care au luat capsule de 250 mg cu hing de două ori pe zi au raportat îmbunătățiri semnificative ale digestiei și calității generale a vieții. În același timp, a fost evidențiat că hing crește activitatea enzimelor digestive și eliberarea de bilă din ficat, necesară pentru digerarea grăsimilor. De altfel, datorită efectelor sale potențiale asupra digestiei, se consider că această rășină poate fi un remediu pentru sindromul colonului iritabil, efect constatat în urma a două studii clinice care au evidențiat reducerea simptomelor în cazul voluntarilor care au luat suplimente cu hing.

Luptă cu bacteriile Streptococcus

O serie de cercetări au evidențiat în dreptul acestui condiment prezența antioxidanților (taninuri și flavonoide în principal), în cantitate notabilă, ceea ce face din hing un aliat împotriva inflamației cronice, a stresului oxidativ și a diabetului de tip II. Un studiu efectuat pe animale de laborator a constatat că administrarea a 22,7 mg extract de hing pe kilogram de greutate corporală a ajutat la reducerea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, suplimentele cu hing au demonstrat capacitatea de a proteja împotriva unor agenți patogeni dintre cei mai răspândiți și mai agresivi, cum ar fi diferite tulpini de bacterii Streptococcus. Totodată, oamenii de știință afirmă că acest condiment poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, prin relaxarea vaselor de sânge, fiind astfel un aliat împotriva unui mare număr de afecțiuni cardiovasculare care au ca punct de pornire hipertensiunea.

Ca supliment, hing este disponibil sub formă de capsule, iar studiile au arătat că 250 mg, de două ori pe zi, reprezintă o doză eficientă

Tratament pentru astm

Cercetătorii au studiat proprietățile hing inclusiv din perspectiva luptei împotriva cancerului. Studiile pe animale de laborator sugerează că această pulbere ajută la oprirea creșterii și răspândirii anumitor celule canceroase, printre care cele de sân și de ficat. Mai multe cercetări au indicat faptul că hing poate ajuta la menținerea capacității de memorare la vârste înaintate, ținând creierul la adăpost de declinul cognitiv. Nu în ultimul rând, studiile pe animale de laborator au relevat faptul că hing are un efect relaxant asupra mușchilor netezi ai căilor respiratorii, ceea ce face din această rășină un potențial tratament al astmului.