Main menu

header

953 8 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai apreciate și certificate din perspectiva proprietăților plante medicinale este discretă, omniprezentă, rezistentă și foarte puternică. Poartă numele de gălbenele și oamenii de știință au confirmat o paletă impresionantă de virtuți vindecătoare ale acestui medic al naturii.

Adjuvant în steatoza hepatică

Incluse cu regularitate într-o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, gălbenelele reprezintă un remediu naturist eficient pentru sistemul imunitar, întrucât florile viu colorate ale plantei conţin betacaroten, un antioxidant care se regăseşte şi în portocale şi care ajută organismul să lupte cu bacteriile şi virusurile. Printre celelalte substanţe active care acţionează benefic asupra sistemului imunitar se numără şi uleiurile esenţiale din gălbenele. De asemenea, printr-o tradiție seculară confirmată de știință, gălbenelele au proprietatea remarcabilă de a curăța rapid organismul de toxinele acumulate prin alimentație, eliminând eficient reziduurile din ficat, colon, intestine și vezica biliară. Pentru detoxifierea ficatului se pun 40 de grame de flori de gălbenele într-un litru de apă clocotită. Se beau trei căni pe zi din acest ceai, înainte de mesele principale. Durata tratamentului este de maximum trei săptămâni. De altfel, planta sub formă de extract sau de ceai este recomandată ca adjuvant redutabil în cazuri de steatoză hepatică, hepatită infecţioasă, icter, colecistite, gastrite hiperacide, ulcer gastroduodenal, pirozis, crampe abdominale, anorexie, colon iritabil, tumori la stomac şi intestine.

Stimulează circulația sangvină

Gălbenelele sunt bogate în vitamina A, uleiuri esenţiale şi zaharuri care accelerează vindecarea și susțin organismul care luptă cu răcelile și febra. În același timp, ceaiul de plantă este un aliat cunoscut de secole împotriva durerilor de gât și a acumulării de secreții în căile respiratorii. Planta acţionează asupra membranelor inflamate şi calmează durerea. De asemenea, gălbenelele sunt renumite pentru efectele benefice în cazuri de aritmii cardiace, întrucât stimulează circulația sangvină și purifică sângele. Pe de altă parte, ceaiul de plantă este un remediu extraordinar pentru tratarea naturală a iritaţiilor oculare cauzate de alergii, apa de piscină, uscăciune, praf, vânt, oboseală sau conjunctivită virală. Gălbenelele au efect antiseptic şi cicatrizant și se folosesc sub formă de ceai, preparat din patru linguri cu flori la o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute, se strecoară și se aplică pe ochi infuzia călduță.

Potrivit lucrărilor de specialitate, gălbenelele au capacitatea de a atenua suferințele provocate de amenoree, dismenoree și vaginită

Calmează tenul iritat

În calitate de cicatrizant de top al lumii plantelor, ceaiul de gălbenele are o utilizare externă extinsă. În caz de dureri de dinți, de inflamații ale gingiilor sau de amigdale care creează disconfort, gargara cu acest tip de ceai este de natură să amelioreze rapid simptomele neplăcute. Mai departe, ceaiul de gălbenele, preparat după indicațiile de pe ambalaj, tratează cu succes rănile, plăgile, eczemele, ulceraţiile, furunculoza, infecțiile fungice, acneea sau negii. Totodată, acest ceai este foarte potrivit pentru tratarea diverselor probleme ale tenului și scalpului. Se spală tenul cu ceai de gălbenele seara, acest procedeu fiind eficient inclusiv în cazuri de erupții faciale, iar pentru refacerea sănătății podoabei capilare, se clătește părul cu infuzie de gălbenele după șamponare.