Main menu

header

953 7 3de Camelia Onciu

Multă lume se întreabă dacă e bine să înghițim semințele de pepene. Aceste semințe nu trebuie aruncate. Puteți fi surprinși de beneficiile pe care le aduc sănătății prin conținutul de fibre, minerale și vitamine. În plus, nu îngrașă și pot fi ingredient pentru preparate culinare deosebite.

Conțin fibre insolubile

Semințele negre de la pepenele verde sunt semințele coapte și fertile care, dacă ar fi plantate în pământ, ar da naștere unei plante noi. Cele albe nu au ajuns la maturitate și n-ar trebui consumate. Sâmburii pepenilor conțin fibre insolubile. Spre deosebire de cele solubile, care devin gelatinoase în contact cu un lichid, fibrele insolubile rămân intacte. Capacitatea lor ridicată de umflare accelerează tranzitul și promovează sațietatea. Fibre insolubile se găsesc și în cereale integrale (secară), orez și anumite leguminoase (fasole roșie, linte, năut). Persoanele cu un sistem digestiv sensibil ar trebui să nu consume semințe pe pepene, deoarece le pot provoca tulburări gastrointestinale sau constipație.

Îmbogăţeşte flora intestinală

Acești sâmburi sunt bogați în vitaminele C și B6, fier și zinc, compuși fenolici, carotenoizi, triterpenoizi și flavonoide, care neutralizează radicalii liberi. Conțin citrulină care acționează ca un antioxidant și sunt foarte utile în hipertensiune. Arginina, un aminoacid esențial care reglează tensiunea arterială, împiedică bolile de inimă și face bine în ficat. Ca beneficii ale semințelor de pepene adăugăm și contribuția la metabolismul energetic și formarea țesuturilor, funcționarea corectă a dinților și gingiilor. În plus, sunt sărace în calorii și colesterol, dar conțin acizi grași nesaturați („grăsimi bune”). Sunt diuretice naturale, combătând retenția de apă. Ajută la reglarea florei intestinale. În cantități mari, au efect laxativ. Acționează împotriva paraziților intestinali.

Gustare crocantă

Semințele pot fi consumate ca atare (înghițite odată cu miezul pepenelui) sau transformate în făină sau ceai. Alegeți un pepene foarte bine copt. Clătiți semințele cu apă limpede, apoi uscați-le pe hârtie absorbantă. Puteți apoi să le prăjiți câteva minute în tigaie. Sau 15 minute la cuptor, la 160 de grade Celsius, având grijă să le întoarceți, astfel încât să fie crocante pe ambele părți. În prealabil, se pot condimenta cu sare sau cu zahăr. Se consumă ca gustare crocantă sau adăugate în salate, orez. În țările asiatice, se pun în nuga.

Un ceai cu parfum de vară

Puteți prepara o infuzie cu gust deosebit. Într-o cratiță, fierbeți un litru de apă în care ați adăugat semințe de pepene mixate până se transformă în pulbere, timp de un sfert de oră. Apoi adăugați miere și lămâie. Acest ceai parfumat va avea gust de pepene. Semințele de pepene verde se păstrează într-un recipient etanș (pentru a le proteja de umiditate), la loc răcoros, întunecat și uscat. Când sunt păstrate în condiții bune, rămân viabile timp de cinci ani.