Main menu

header

953 7 2de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Multe persoane consideră că unei ciorbe impecabile nu-i poate lipsi leușteanul. Această plantă aromatică este atât de populară, încât unele feluri culinare nici nu se pot imagina în absența sa. Pe de altă parte, leușteanul este și un vindecător cunoscut din vechime pentru proprietăți terapeutice pe care știința modernă le confirmă.

Energizează organismul

Leuşteanul are multe proprietăţi utile pentru starea generală de sănătate, fiind, în paralel, și un remediu folosit prin tradiție pentru a atenua simptomele unui mare număr de afecțiuni. În prezent, potrivit lucrărilor de specialitate, leușteanul se poate utiliza pentru energizarea organismului și buna funcționare a sistemului excretor. De asemenea, încă din secolul al XIX-lea s-a demonstrat că această plantă aromatică poate elimina microbacteriile care provoacă tuberculoza. Specialiștii în terapii naturiste recomandă ceaiul de leuștean datorită faptului că diluează secrețiile din plămâni, îmbunătăţeşte fluxul de aer, respiraţia şi aportul de oxigen către aceste organe. Pe de altă parte, un studiu recent a relevat faptul că eucaliptolul, compusul chimic activ din această plantă, reduce iritaţia la nivelul plămânilor, producând rezultate pozitive semnificative în doar câteva zile.

Împiedică formarea pietrelor la rinichi

Leuşteanul este un tip de diuretic natural care stimulează urinarea fără pierderi de electroliţi și astfel scade riscul de formare a pietrelor la rinichi. Totodată, planta este bogată în limonen, eugenol şi quercetină, fiind de mare ajutor în reducerea problemelor asociate cu colita. Pe de altă parte, ceaiul de leuştean susţine sănătatea articulaţiilor, reduce disconfortul provocat de gută şi de umflarea articulaţiilor, având și marele avantaj că nu provoacă reacții secundare, așa cum se întâmplă de multe ori în cazul tratamentelor medicamentoase. Ceaiul de leuștean se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Preparatul are și proprietatea de a detoxifica organismul, utilizat în cure de 14 zile, răstimp în care se consumă zilnic câte două căni cu infuzie pe zi.

Quercetina din leuştean inhibă eliberarea de histamină şi atenuează iritaţia cauzată de sensibilitatea la iritaţii din mediu