de Georgiana Mihalcea
Conopida este considerată de mulți unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe Pământ. Studiile ample sugerează că reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți naturali și că este un furnizor de vitamine esențiale, carotenoide, fibre, zaharuri solubile, minerale și compuși fenolici. De fapt, se crede că legumele crucifere sunt cea mai mare sursă de compuși fenolici din dieta noastră!
Scade riscul de cancer
Numeroase studii au demonstrat că există o legătură puternică între dieta unei persoane și riscul de a dezvolta cancer. Cercetările demonstrează că legumele crucifere, precum conopida, sunt utile în special pentru prevenirea leucemiei dar și a cancerelor de colon, ficat, plămâni și stomac. De aceea sunt unele dintre cele mai bune alimente care luptă împotriva cancerului. S-a demonstrat că această legumă are agenți chimiopreventivi care blochează fazele incipiente ale dezvoltării cancerului, împiedicând creșterea tumorii. Compușii săi pot inhiba eficient dezvoltarea carcinogenezei induse chimic, acționând ca un antimutagen care oprește reproducerea ulterioară a celulelor tumorale. Este, de asemenea, bogată în glucozinolați - un grup mare de compuși benefici care conțin sulf. Se știe că aceste substanțe chimice de protecție se descompun în timpul procesului de mestecat și digestie în elemente biologic active care ajută la prevenirea creșterii celulelor canceroase. Glucozinolații acționează în esență ca pesticide naturale în celulele plantelor.
Reduce inflamația
Inflamația se asociază cu majoritatea bolilor cronice cu care ne confruntăm atât de frecvent în zilele noastre. Gama importantă de antioxidanți găsiți în conopidă, inclusiv vitaminele enumerate mai sus, dar și betacarotenul, betacriptoxantina, acidul cafeic, acidul cinamic, acidul ferulic, quercetina și kaempferolul, ajută la reducerea stresului oxidativ din organism. Când nu este ținut sub control, stresul oxidativ poate duce la cancer și diverse alte afecțiuni. Doar o porție de conopidă (o cană) conține aproximativ 77% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina C, contribuind la reducerea inflamației, la creșterea imunității și la menținerea organismului liber de bacterii dăunătoare, infecții și răceli obișnuite. De fapt, un studiu realizat în 2017, la Departamentul de Științe al Universității din Basilicata, din Italia, a examinat efectele antioxidante și antiinflamatorii ale unei diete îmbogățite cu pudră de frunze de conopidă asupra iepurilor. Cercetătorii au concluzionat că „suplimentul poate proteja iepurii de inflamație și de stresul oxidativ”.
Ține la distanță tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer și boala Parkinson
Cercetătorii știu acum că nivelurile ridicate de inflamație sunt corelate cu un risc crescut pentru multe boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul și tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer și boala Parkinson. Studiile indică faptul că aportul adus de conopidă prin vitamina K, vitamina C, diverși antioxidanți și acizi grași Omega 3, ajută la protejarea arterelor și vaselor de sânge de acumularea plăcii, reducând șansele de hipertensiune arterială și de creștere a nivelului de colesterol. Aceste afecțiuni grave pot duce la mai multe inflamații, alergii, răspunsuri autoimune și chiar posibilități de stop cardiac.
Este bogată în vitaminele C și K
Conopida este un aliment bogat în vitaminele C și K. Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă care acționează ca un antioxidant și joacă un rol în menținerea țesutului conjunctiv al organismului. Vitamina C poate ajuta, de asemenea, la protejarea inimii, la repararea și la refacerea țesuturilor și la stimularea absorbției altor nutrienți în organism. Vitamina K este una liposolubilă. Aceasta înseamnă că este absorbită în intestin împreună cu grăsimea, fiind unul dintre motivele pentru care consumul de conopidă, împreună cu o sursă de grăsimi sănătoase, este important. Vitamina K este responsabilă pentru menținerea sănătoasă a structurii scheletice și ajutor la prevenirea afecțiunilor legate de pierderea densității minerale osoase, cum ar fi osteoporoza. În plus, ajută la coagularea sângelui și la calcificarea oaselor. Poate și mai important, s-a dovedit că vitamina K are un impact pozitiv direct asupra opririi inflamației în organism.
Îmbunătățește digestia
Anumiți compuși găsiți în conopidă (precum sulforafanul, glucobrassicina, glucorafanina și gluconasturtia) sunt foarte utili pentru a ajuta la detoxifierea organismului, deoarece susțin buna funcționare a ficatului. Legumele sunt benefice pentru sănătatea ficatului, datorită rezervei lor de compuși care conțin sulf, numiți glucozinolă, ce stimulează absorbția adecvată a nutrienților și eliminarea toxinelor din organism. Glucozinolații stimulează enzimele de fază II care alcătuiesc sistemul antioxidant natural al organismului. Prin urmare, ajută la stimularea ficatului să producă enzime detoxifiante care blochează daunele radicalilor liberi. Glucozinolatul protejează mucoasa vulnerabilă a stomacului, reducând șansele de a dezvolta sindromul de intestin iritabil sau alte tulburări digestive. În același timp, sulforafanul facilitează detoxifierea și digestia prin prevenirea creșterii excesive de bacterii rele în microflora intestinală, împiedicându-le să copleșească sistemul digestiv și permițându-le bacteriilor bune să se dezvolte.
Ajută la pierderea kilogramelor în plus
Conopida este extrem de săracă în calorii (doar 27 de calorii pe porție), are practic zero grame de grăsime, are un conținut foarte scăzut de carbohidrați și zahăr și, totuși, are un volum mare de fibre. Toate aceste proprietăți o face o alegere excelentă pentru cei care doresc să slăbească. În timp ce efectele sale sunt mult mai subtile decât suplimentele laxative, ea poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism, scăpându-vă de constipație.
Echilibrează nivelul hormonilor
S-a demonstrat că adoptarea unei diete bogate în alimente integrale și legume pline cu antioxidanți, cum ar fi conopida, ajută la echilibrarea parțială a hormonilor prin reducerea nivelurilor de estrogen. Alimentele bogate în estrogeni pot fi dăunătoare sănătății atunci când încep să distrugă echilibrul hormonal vulnerabil pe care mulți oameni se străduiesc să-l mențină. O dietă incorectă duce la dezechilibre hormonale. Alimentele procesate precum soia, carnea, lactatele, drojdia și zahărul rafinat pot duce la un nivel nesănătos de estrogen în organism. Prea mult estrogen în sânge este asociat cu probleme de sănătate precum hipotiroidismul, bolile autoimune, oboseala cronică și cancerul ovarian.