de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Una dintre plantele cele mai surprinzătoare prin cuprinderea utilizărilor, anghinarea este cultivată deopotrivă pentru consum alimentar, pentru formularea unor preparate farmaceutice şi în scop decorativ. Disponibilă sub formă de ceai, tinctură şi pulbere, planta este un adevărat aliment-medicament.
Adjuvant în boala Crohn
Compuşii foarte importanți din compoziţia anghinarei includ fitosteroli, cu proprietăţi de scădere a nivelului colesterolului, polifenoli şi flavonoide, cu acțiune anti- oxidantă, care protejează ficatul de acţiunea radicalilor liberi, principii amare, eficiente în stimularea secreţiei biliare, alături de minerale și vitamine. Graţie acestor proprietăţi, preparatele farmaceutice pe bază de anghinare sunt deosebit de utile în procesul de digestie, pe care o stimulează și o susțin, grație prezenței în plantă a fibrelor și a unor enzime speciale, foarte eficiente. Capsulele sau comprimatele cu extract de anghinare reprezintă forma farmaceutică utilizată cel mai des în cazuri de dischinezie biliară, dislipidemie (creşterea valorilor de colesterol şi trigliceride din sânge), în tulburările de tranzit intestinal, inclusiv în afecţiuni cronice precum boala Crohn sau sindromul de colon iritabil.
Întăreşte sistemul imunitar
Anghinarea a fost confirmată de știință ca un mare aliat al sistemului cardiovascular, întrucât contribuie la menţinerea presiunii arteriale în limite normale. Planta poate fi administrată sub formă de decoct, obţinut prin fierberea frunzelor uscate de anghinare, în cantitatea menționată pe ambalaj, și infuzarea timp de 15 minute. Doza recomandată este de două-trei căni cu ceai de anghinare pe zi, consumate cu aproximativ 30 de minute înainte de masă. De asemenea, potrivit unor cercetări de dată recentă, anghinarea poate avea efecte benefice asupra menţinerii unui nivel optim al glicemiei, iar numeroșii compuși benefici din această plantă mediteraneană susțin buna funcționare a sistemului imunitar. Nutriționiștii recomandă tinctura de anghinare, administrată de două-trei ori pe zi, înainte de mese, într-un raport de aproximativ două linguri cu tinctură la 250 ml apă.
Datorită proprietăților și acțiunii rapide și eficiente pentru sănătate, pulberea de anghinare este încadrată în categoria superalimentelor
Anghinare „alla romana“
Ingrediente: 12 bucăți de anghinare, 150 ml ulei de măsline extravirgin, 450 ml apă, 2 căței de usturoi, 4 crenguțe de mentă (în plus, mentă proaspătă tocată, pentru presărat la final), sare, piper, zeama de la 1 lămâie.
Mod de preparare: capetele de anghinare curățate se pun în apă rece cu zeamă de lămâie, apoi se scot, se sărează și se așază într-o cratiță, unele lângă celelalte. Se adaugă usturoiul zdrobit, crenguțele de mentă, apoi se toarnă uleiul de măsline și 450 ml apă. Se acoperă cratița cu un capac și se lasă pe foc iute până când apa se evaporă complet, moment în care anghinarea ar trebui să fie ușor de străpuns cu furculița. Se lasă să se răcească bine în cratiță, apoi anghinarea se scoate și se transferă cu grijă pe un platou. Se servește rece, stropită cu uleiul din cratiță și presărată cu puțină mentă proaspătă.