Main menu

header

954 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă medicinală valoroasă, ciuboțica-cucului este utilizată de mult timp pentru tratarea unui mare număr de afecţiuni. Pe lângă faptul că are efect antiinflamator şi febrifug, planta conţine principalul ingredient al aspirinei, fiind un tămăduitor natural de calibru.

Vă scapă de rinita alergică

Ciuboțica-cucului este cunoscută pentru efectele sale expectorante şi antitusive. Planta este utilizată pentru a ajuta la subţierea secrețiilor din căile respiratorii şi pentru a calma tusea, având efecte benefice în cazuri de tuse cronică, gripă şi alte afecţiuni febrile. Totodată, planta are un efect relaxant asupra mucoaselor bronşice și poate ameliora inclusiv acea tuse specifică persoanelor în vârstă, cauzată de probleme cu inima. Ciuboțica-cucului se administrează sub formă de ceai, preparat din două linguriţe cu flori de plantă şi o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat zece minute. Se consumă câte două-trei căni pe zi. Ideală pentru atenuarea inflamaţiilor, ciuboțica-cucului sprijină procesul de detoxificare şi curăţare a elementelor toxice care pot provoca reumatism şi artrită. În plus, planta este utilizată, în medicina ayurvedică în special, pentru a combate alergiile şi rinita alergică.

Ajută la buna funcționare a rinichilor

De asemenea, ciuboțica-cucului este recomandată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, rădăcina în special fiind un tonic cardiac de excepție, îmbunătăţind capacitatea de funcţionare a inimii şi circulaţia sângelui. Pe de altă parte, preparatele pe bază de plantă combat depresia şi anxietatea, având un efect ușor sedativ, care este benefic și în cazuri de hiperactivitate a copiilor, precum și de insomnie. În același timp, ciuboțica-cucului este renumită pentru proprietatea de a îmbunătăți capacitatea de concentrare și în general funcționarea sistemului nervos. Iar ca diuretic, această plantă de excepție ajută la buna funcţionare a tractului urinar şi a rinichilor. Ciuboțica-cucului poate fi consumată şi sub formă de tinctură, care se găsește în magazinele cu profil naturist.

Datorită conţinutului ridicat de salicilaţi, care fac din ciuboțica-cucului o aspirină naturală, această plantă poate ameliora aproape orice tip de durere