Main menu

header

955 7 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Mugurii aproape dezvoltați ai plantei numită caper sunt delicioși - o știe o lume întreagă, care îi folosește în numeroase preparate. Originare din zona Mediteranei, caperele sunt faimoase nu doar pentru gustul astringent, picant, unic, ci și pentru beneficiile pentru sănătate, care au fost certificate de cercetările științifice.

Reglează colesterolul

Gustul pregnant al caperelor poate transforma un preparat banal într-unul inedit. Sărace în calorii și în grăsimi, caperele sunt un adaos minunat unor meniuri care le au în prim-plan. Pe de altă parte, minunaţii boboci aromaţi sunt plini de fitonutrienți, antioxidanţi şi vitamine, fiind una dintre cele mai bune surse de bioflavonoide, cu puternică acţiune antioxidantă. Ca urmare, consumul de capere, în cantitatea potrivită, are capacitatea de a ține organismul la adăpost de efectele radicalilor liberi. În paralel, caperele fortifică vasele capilare, ajutând la buna funcţionare a sistemului circulator şi au, de asemenea, un efect de reducere a colesterolului de tip LDL („rău”), ambele efecte susținând buna funcționare a inimii.

Atenuează reumatismul

Cercetările efectuate de oamenii de știință au relevat faptul că există în capere un adevărat tezaur de vitamine (C, A, K, E, B3 şi B2), precum și numeroase minerale. În aceste condiții, nu este de mirare că în zona în care acești muguri se consumă în mod tradițional, Mediterana, longevitatea este una dintre cele mai crescute din lume. Mai mult, prin tradiție, caperele sunt folosite în tratarea reumatismului, grație proprietăților antiinflamatoare, precum și împotriva răcelilor și gripelor, întrucât delicioasele „boabe” care se comercializează murate sau conservate în ulei de măsline sau chiar în sare pot descongestiona căile respiratorii și accelerează eliminarea mucusului în exces. În același timp, caperele sunt studiate din perspectiva capacității de a reduce nivelul zahărului din sânge. Pe de altă parte, în scop cosmetic, mugurii au efecte pozitive în hidratarea şi încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, în tratarea iritaţiilor, ca şi pentru creşterea părului.

PONT. Caperele reglează problemele de ordin digestiv, fiind eficiente în stimularea sucurilor gastrice și eliminarea balonării.