Main menu

header

de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Una dintre cele mai apreciate plante din medicina tradițională chineză, astragalus, își vădește proprietățile în cadrul unor cercetări științifice extinse. Vindecător de calibru, acesta are numeroase beneficii pentru sănătate și este considerat un susținător de top al imunității organismului.

Alungă oboseala cronică

Rădăcina de astragalus este, înainte de orice, un excelent agent antiinflamator. Ca urmare, planta are un potențial general de combatere a unor afecțiuni care au la bază inflamațiile, de la răceli și gripă la astm și artrită, precum și efectul de încetinire a procesului de îmbătrânire. Pe de altă parte, astragalus este perceput ca un energizant de frunte, cu efect tonic asupra organismului. Din cele 2.000 de specii ale plantei, două sunt de interes pentru medicina naturistă, rădăcina acestora intrând în componența unor suplimente care previn alergiile și oboseala cronică.

Măreşte rezistența la infecții virale

În medicina tradițională chineză, astragalus are faima că poate crește producția de celule albe din sânge și are proprietăți antibiotice naturale, crescând rezistența la infecții virale. De asemenea, planta a relevat un tablou extins de antioxidanți în compoziția sa, ceea ce este de natură să recomande astragalus pentru combaterea stresului oxidativ și eliminarea radicalilor liberi nocivi. Unul dintre efecte este protecția pe care această plantă o acordă sistemului cardiovascular și sănătății inimii, prin fluidificarea circulației sangvine, prevenirea depunerilor de placă pe artere și reducerea riscului de infarct.

Diminuează efectele secundare ale chimioterapiei

Astragalus este binecunoscut pentru capacitatea de a preveni degradarea colagenului, substanță foarte importantă pentru organism, prezentă în organe, mușchi și țesuturi, precum și pentru susținerea pe care o acordă sistemului nervos, în special prin menținerea capacităților cognitive până la vârste înaintate. De asemenea, potrivit rezultatelor unor cercetări de dată recentă, rădăcina acestei plante poate preveni dezvoltarea tumorilor și le încetinește evoluția, fiind un adjuvant eficient în cazuri de cancer de sân, rinichi, ficat, plămâni, prostată, ovare, cervical, colorectal, limfom Hodgkin și, totodată, în diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei.

PONT. Ca plantă adaptogenă, astragalus stimulează funcțiile organismului, ajutându-l să se adapteze fizic, psihic și imunitar.