de Anda Postolache
Seminţele de dovleac neprăjite au numeroase întrebuinţări terapeutice, datorită magneziului pe care îl conţin. Cum acum este perioada în care le putem consuma din plin, este cazul să vă spunem despre „minunile” pe care le fac.
Magneziul este cel care împiedică formarea calculilor biliari şi renali, contribuie la formarea dinţilor şi a oaselor, ajută la buna funcţionare a creierului şi a muşchilor cardiaci, întăreşte organismul în faţa pericolului pe care îl reprezintă infecţiile, întârzie îmbătrânirea, reglează temperatura corpului, preîntâmpină atacurile de cord. Carenţa de magneziu se manifestă prin emotivitate crescută, dureri de cap, senzaţia lipsei de aer, dischinezie biliară, oboseala ochilor, diferite reacţii alergice şi multe altele. De aceea, necesarul de magneziu trebuie asigurat organismului, iar cantitatea minimă de care are nevoie un adult pe zi este de 25 g. Seminţele de dovleac sunt mai bune decât cele de floarea-soarelui, dar şi mai bogate în uleiuri. Persoanele care au probleme cu păstrarea greutăţii în limite normale trebuie să consume cantităţi moderate de seminţe de dovleac.
Combate astmul
Împotriva insomniei putem face seara un păhărel cu suc de dovleac şi să îl amestecăm cu o linguriţă cu miere. Pe lângă efectul liniştitor, mai are şi proprietatea de a ne ajuta să nu ne mai trezim dimineaţa cu pungi la ochi.
Pentru astmul bronşic se poate prepara următoarea reţetă: 500 g de dovleac crud se dau prin răzătoare, se amestecă împreună cu 100 g de petale de trandafir, câteva frunze de pătlagină tăiate mărunt, două linguri cu miere de albine şi un litru de vin roşu, sec. Compoziţia obţinută se pune pe foc şi se lasă până aproape începe să fiarbă, dar nu se lasă să dea în clocot. Se lasă produsul la infuzat timp de 24 de ore, acoperit cu capac, apoi se strecoară. Se bea câte o lingură de cinci ori pe zi, timp de două săptămâni.