de Elena Şerban
Dischinezia biliară constă în dereglarea funcţională a mecanismului de eliminare a bilei, prin reducerea capacităţii vezicii de a asigura circulaţia fierii prin canalul coledoc spre duoden. Declanşarea bolii este cauzată de tulburări digestive complexe, de procese inflamatorii abdominale (apendicită, anexită, sarcină, menopauză) sau de stări nevrotice în timpul mesei sau imediat după masă.
Boala poate fi cauzată de stres
Dischinezia poate fi hipertonă sau hipotonă. Dischinezia hipertonă constă în mărirea, spontană sau lentă, a capacităţii de contractare a vezicii, cu golire rapidă a bilei, peste capacitatea de scurgere prin arborele biliar. Afecţiunea este întâlnită frecvent la femei şi la tineri, fiind declanşată la nivelul sistemului nervos central, în urma unui stres psihic sau a unei stări de nervozitate. De asemenea, boala poate fi provocată de unele afecţiuni din vecinătate ca: apendicita, ulcer gastro-duodenal, boli ginecologice, sarcină, ciclu menstrual şi boli hormonale.
Dischinezia hipotonă constă în creşterea în volum a vezicii ca urmare a incapacităţii de a se contracta şi de a evacua bila ce se acumulează, în exces, în interiorul vezicii leneşe. Boala se manifestă prin dureri în zona hepatobiliară, greţuri şi balonări după mese, dureri de cap, migrene, astenie fizică şi intelectuală, intoleranţă la unele alimente, ce provoacă respingere chiar la vederea lor.
Trei reţete pentru sănătate
Dischinezia biliară este tratabilă şi cu plante. Cele mai eficiente produse ale farmaciei verzi sunt ceaiurile preparate din diverse plante, printre care se numără: anghinarea, păpădia, roiniţa etc. Unul dintre ceaiurile-minune în cazul dischineziei biliare hipotone este un amestec de frunze de gălbenele, păpădie, anghinare şi sunătoare, în cantităţi egale. Opăriţi o lingură din acest amestec cu o jumătate de litru de apă clocotită. Infuzia se bea pe parcursul zilei, neîndulcită, după şi înainte de mesele principale.
Un alt remediu tămăduitor se prepară din frunzele de anghinare, păpădie, mentă, coada-şoricelului şi sunătoare. Se opăreşte o lingură din această mixtură de plante cu o cană cu apă. Ceaiul se bea neîndulcit, într-o cantitate de trei căni pe zi, mai ales în cazul în care dischinezia biliară este însoţită de hepatocolecistită cronică.
În cazul în care dischinezia nu este singura afecţiune, ci se manifestă alături de ulcer gastro-duodenal sau de gastrită hiperacidă, puteţi apela la următoarea reţetă. Se opăreşte cu o cană cu apă o lingură din următorul amestec de plante: roniţă, păpădie, salcâm, gălbenele sau coada-şoricelului. După ce se infuzează vreme de zece minute, se bea într-o cantitate de două căni pe zi.
Tinctură-minune din mentă şi fenicul
În cazul dischineziei biliare hipertone, un amestec din părţi egale de tinctură de: valeriană, fenicul, mentă şi anason. Pentru a scăpa de această dischinezie se iau 30 de picături de amestec cu puţină apă, înaintea meselor principale.