Main menu

header

956 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Ulmul este o adevărată sursă de sănătate pentru organismul uman, având supranumele de arbore-minune pentru virtuțile sale terapeutice. Scoarța și frunzele acestui copac de excepție se folosesc pentru tratarea unui mare număr de afecțiuni.

Elimină toxinele din corp

Despre proprietățile remarcabile ale ulmului pentru sănătate s-a vorbit și documentat încă de pe vremea lui Dioscorides. De-a lungul secolelor, scoarța de ulm a fost utilizată ca astringent pentru răni şi fracturi ale membrelor, precum și împotriva spasmelor extremităţilor. De asemenea, extern, ulmul este redutabil pe direcția tratării problemelor de piele, fiind folosit în Germania încă din Evul Mediu împotriva eczemelor uscate. Se poate utiliza următorul remediu: 30 g scoarţă de ulm se fierb în 100 ml ulei, pe baie de aburi, timp de două ore, apoi se strecoară. Cu soluţia obţinută se unge zona afectată, de mai multe ori pe zi. Scoarța de ulm mai este folosită extern, sub formă de cataplasmă, în inflamaţii ale pielii, răni proaspete, arsuri, vânătăi şi ulcere. Cercetările moderne au evidențiat faptul că preparatele pe bază de plantă conţin numeroși compuși benefici - tanin, mucilagii, răşini, substanţe amare, săruri minerale. Toate acestea se remarcă prin efecte antihemoragice, antidiareice, hemostatice, emoliente, calmante, cicatrizante, depurative, sudorifice și ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Util în inflamaţia mucoaselor plămânilor

Scoarţa de ulm este prezentă în Farmacopeea Britanică din 1864, cu recomandare de utilizare sub formă de decoct, ceai medicinal din flori sau tinctură homeopatică. În prezent, scoarţa arborelui este considerată nutritivă, expectorantă, diuretică şi emolientă, fiind privită ca utilă în cazuri de inflamaţii ale mucoaselor plămânilor, intestinelor, stomacului, vezicii urinare sau rinichilor. Preparatele pe bază de ulm sunt recomandate pentru reglarea problemelor digestive (combat diareea, dizenteria și constipația), stimulează secreţia de mucus din tractul digestiv, prevenind astfel ulcerul şi refluxul gastric. Cea mai comună formă de administrare a scoarţei de ulm este sub formă de infuzie, preparată din o linguriţă cu scoarță mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe lichidul zece minute, apoi se strecoară şi se poate consuma.

Ulmul ajută la colectarea şi eliminarea mucusului în exces localizat la nivelul gâtului, facilitând tratarea laringitei, a durerii de gât şi tusei

Frunzele şi scoarţa de ulm sunt considerate astringente, ceea ce înseamnă că pot ajuta la reducerea secreţiilor, cum ar fi cele nazale, în cazul unei răceli

Atenuează depresia

Ulmul este foarte util în tratarea oboselii, stresului, stărilor de tensiune nervoasă, datorită acţiunii tonice a acestei plante. În cazuri de depresie, de exemplu, se recomandă tinctura din scoarţă de ulm, care se obține din scoarță de pe ramuri tinere, mărunțită - se pun 50 g scoarță şi 250 ml alcool de 70 de grade la macerat pentru două săptămâni, agitându-se zilnic, apoi se strecoară şi se păstrează la frigider. Se administrează câte o linguriţă cu tinctură, diluată în 100 ml apă sau ceai, cu 15 minute înainte de mesele principale. Se poate urma tratamentul o lună, cu pauză de o săptămână, după care se poate relua. De asemenea, compușii din ulm, administrat în special sub formă de tinctură, sunt de folos în îmbunătățirea calității vieții bolnavilor de cancer. Pe de altă parte, este binecunoscut de secole faptul că acest arbore curăță ficatul de toxine și susține eliminarea excesului de apă din organism.