Main menu

header

de Elena Şerban

Bostanul este recomandat în lupta cu asteniile, dar gustul lui bun îl fac şi preferatul bebeluşilor şi al copiilor de vârstă preşcolară. Cunoscându-i proprietăţile, îndemnăm părinţii să-l introducă în meniul celor mici.

Reduce inflamaţia prostatei
În cazul în care suferiţi de colite de putrefacţie, fierbeţi două-trei felii de dovleac, descojite în prealabil. Pasaţi dovleacul astfel fiert în apa în care a avut loc acest procedeu. Piureul obţinut trebuie mâncat dimineaţa şi seara.
Un pahar cu suc proaspăt de dovleac este foarte bun în tratamentul insuficienţei cardiace cu edeme. Pentru a avea efect, este nevoie să urmaţi acest tratament cel puţin două luni. Sucul de dovleac se obţine simplu, dacă zdrobiţi cu mixerul mai multe bucăţi de dovleac, tăiate mărunt. Nu e cazul să îndulciţi.
Înţepăturile de insecte care nu vă mai dau pace pot fi vindecate dacă aplicaţi pe zona afectată cataplasme cu dovleac proaspăt. Aceste cataplasme trebuie schimbate de două ori pe zi.
Şi bărbaţii care suferă de o inflamaţie a prostatei se pot trata cu suc de dovleac. Cantitatea necesară în acest caz este de un pahar, băut timp de două săptămâni.

Vitaminizaţi-i pe cei mici
Întrucât este foarte bun pentru copii, datorită betacarotenului şi a substanţelor pe care le conţine, nu ezitaţi să faceţi un obicei din a le da copiilor sucul de dovleac. Este foarte sănătos şi îi puteţi determina pe micuţii dumneavoastră să-l bea dacă le reamintiţi că această băutură era preferată de Harry Potter şi de colegii săi de la şcoala de vrăjitorie.
O altă modalitate de a-i vitaminiza pe copii cu dovleac este următoarea: daţi dovleacul prin răzătoare, amestecaţi cu mere tăiate mărunt sau chiar rase, adăugaţi suc de lămâie, miere şi deasupra completaţi cu nuci.

Pastă cu nuci energizantă
Tot pentru copii este recomandată şi pasta de dovleac cu nuci. Daţi prin răzătoare o felie de circa 200 g de dovleac. Puneţi la fiert într-o crăticioară cu apă, cât să acopere dovleacul. Cât timp este pe foc trebuie amestecat continuu, şi, dacă e cazul, puneţi din când în când un pic de apă. Când s-a făcut ca o pastă lăsaţi puţin la răcit şi apoi puneţi în pahare frumos desenate (pentru a-i atrage pe micuţi) o lingură cu vârf din acest preparat. Peste pastă puneţi o lingură cu nuci rase, şi apoi adăugaţi patru-cinci linguri cu apă. Îndulciţi cu o linguriţă cu miere şi adăugaţi scorţişoară. Preparatul se serveşte cald sau rece, după dorinţa micuţului.

Eficient în curele de slăbire
Întrucât are foarte puţine calorii, dovleacul, crud sau divers preparat, este indicat în curele de slăbire.  De aceea vă vom oferi o reţetă eficientă. Descojiţi un dovleac de circa un kilogram şi tăiaţi-l cubuleţe. Fierbeţi-l în apă, iar când s-a răcit zdrobiţi cu mixerul. Căliţi o ceapă potrivită ca mărime şi un căţel de usturoi în puţin ulei şi apoi amestecaţi cu un litru de zeamă de zarzavat şi pasta de dovleac pregătită mai înainte. Adăugaţi piper şi mai lăsaţi puţin la fiert. După ce l-aţi luat de pe foc puneţi câteva linguri cu seminţe de dovleac descojite.