de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
Cunoscut în mod special datorită aromei inconfundabile şi gustului pe care îl conferă preparatelor culinare, usturoiul nu este doar un simplu condiment, ci şi un adevărat antibiotic natural, care și-a câştigat renumele datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate pe care le-a dovedit de-a lungul timpului şi care au făcut din usturoi unul dintre cele mai apreciate ingrediente din întreaga lume.
Întăreşte sistemul imunitar
Usturoiul a făcut parte din bucătăria lumii de secole. Această legumă are proprietăți curative și medicinale, datorită naturii sale antibacteriene și antiseptice. Proprietățile benefice ale usturoiului se datorează unui compus de excepție, alicina. Această legumă este bogată în minerale și conține din abundență vitamine. Pe lângă faptul că luptă în mod direct împotriva agenţilor patogeni, usturoiul are şi capacitatea de a stimula activitatea celulelor sistemului imunitar. Mai departe, usturoiul crud are potențialul de a alunga tusea și infecțiile generate de răceală. Consumul a doi căței de usturoi zdrobiți pe stomacul gol are beneficiul maxim. „Uleiul de usturoi are proprietăți antiinflamatoare. În cazurile de durere și inflamație la nivelul articulațiilor sau mușchilor, aplicarea locală a acestui ulei poate fi benefică”, punctează specialistul Siddharth Gupta, de la Colegiul de Medicină Yerala, din Mumbai, India.
Elimină toxinele din sânge
Alicina din usturoi oprește oxidarea LDL. Acest tip de acțiune reduce nivelul de colesterol și îmbunătățește sănătatea inimii. Consumul regulat de usturoi reduce incidența cheagurilor de sânge și astfel ajută la prevenirea tromboembolismului. De asemenea, această legumă scade tensiunea arterială şi are capacitatea de a elimina toxinele din sânge, ceea ce reprezintă un beneficiu major pentru sistemul cardiovascular. Studiile au arătat, de pildă, că acest aliment este mai sigur și mai eficient în reducerea intoxicării cu plumb a sângelui decât un medicament comun folosit în același scop. „Când mâncăm usturoi, sulful din acesta este transformat într-un gaz numit hidrogen sulfurat, care ajută la extinderea vaselor de sânge, ceea ce facilitează controlul tensiunii arteriale”, susține medicul Rajeev Singh, de la Spitalul Sadanand, din India.
Previne deteriorarea ADN-ului
Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, usturoiul este eficient împotriva bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer și demență. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, problemele digestive se ameliorează odată cu includerea usturoiului crud în dietă, întrucât acest aliment-medicament aduce beneficii florei intestinale și reduce inflamația la acest nivel. Mai mult, acțiunea antibacteriană a usturoiului previne ulcerul peptic, deoarece elimină contagiunea din intestin. În același timp, această legumă protejează împotriva radicalilor liberi și previne deteriorarea ADN, iar zincul din usturoi promovează imunitatea. În plus, grație prezenței vitaminei C, acest aliment ajută la combaterea infecțiilor - de exemplu, sucul de usturoi proaspăt are potențialul de a reduce creșterea bacteriilor E.coli care cauzează infecții ale tractului urinar.
Accelerează arderea grăsimilor
Datorită cantității mari de antioxidanți, usturoiul protejează organismul împotriva cancerului de plămâni, prostată, vezică urinară, stomac, ficat și colon. În paralel, consumul acestei legume este de natură să reducă expresia genelor responsabile de formarea celulelor adipoase care stochează grăsimea. Iar prin faptul că are capacitatea de a crește termogeneza în organism, usturoiul accelerează metabolismul și energizează organismul grație aportului masiv de nutrienți. De altfel, acesta este un motiv major pentru care usturoiul este considerat una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a performanței fizice. Studiile pe animale de laborator au evidențiat faptul că un consum regulat de usturoi susține organismul persoanelor care efectuează antrenamente, sporind capacitatea de exercițiu și îmbunătățind ritmul cardiac. În același timp, potrivit unei serii de cercetări derulate în Japonia, usturoiul crud amestecat cu apă și alcool a demonstrat efecte semnificative asupra rezistenței la efort.
Menţine densitatea osoasă
Perioada de menopauză este adesea asociată cu o deficiență a hormonului feminin cunoscut sub numele de estrogen. Potrivit unor cercetări extinse, consumul de usturoi combate în mare măsură această lipsă și poate fi eficient în depășirea simptomelor neplăcute ale acestei perioade firești în viața oricărei femei. Pe de altă parte, consumul regulat de usturoi ajută la prevenirea sau, după caz, reducerea simptomelor osteoartritei. Grație compusului cunoscut sub numele de disulfură de dialil, această legumă contribuie la menținerea densității osoase și poate întârzia apariția osteoartritei. În același timp, usturoiul s-a dovedit și un redutabil tratament extern. Printre beneficiile mai puţin cunoscute ale acestui aliment se numără şi cele referitoare la sănătatea pielii. Astfel, datorită compuşilor antibacterieni pe care îi conține, usturoiul este un remediu eficient împotriva acneei, dacă este aplicat extern, direct pe piele. Prin efectul său antiinflamator, usturoiul calmează usturimea în cazul erupţiilor sau iritaţiilor cutanate, fiind totodată eficient şi împotriva infecţiilor fungice provocate de ciuperci.
Vinete chinezeşti cu sos de usturoi
Ingrediente: 3 vinete, tăiate felii, 1 linguriţă cu sare fină, 1 lingură cu făină de tapioca, 4 căţei de usturoi, presaţi, 1 linguriţă cu ghimbir presat, 2 linguri cu ulei, 1 lingură cu ceapă verde, mărunţită, 1 lingură cu pătrunjel verde, tocat, 1 lingură cu seminţe de susan. Pentru sos: 2 și 1/2 linguri cu sos de soia, 1 linguriţă cu făină de tapioca, 1/2 lingură cu sos de soia dens, 2 linguriţe cu zahăr de cocos (sau brun), 1/2 lingură cu ulei.
Mod de preparare: pe un strat de prosoape de hârtie se așază feliile de vinete și se presară cu sare, se acoperă cu alte șervete și se lasă o oră. Într-un bol mic se combină toate ingredientele pentru sos şi se amestecă bine. Într-un vas mare se pun vinetele feliate şi se presară cu tapioca, se încălzeşte o tigaie mare la foc mediu, se toarnă puţin ulei şi se așază vinetele, într-un strat, la prăjit, pe fiecare parte, câte zece minute. Odată gătite, feliile de vinete se pun într-un vas, iar în altă tigaie cu restul de ulei se frig usturoiul și ghimbirul, după care se adaugă vinetele prăjite şi sosul. Se amestecă bine și se mai gătește puțin, până lichidul se îngroașă. Se presară seminţele se susan şi se servește preparatul ornat cu ceapă verde şi pătrunjel, alături de un bol cu orez sau cu tăiţei.