de Gheorghe Zmaranda
Considerată un superaliment și medicament natural datorită proprietăților sale nutritive și terapeutice, mierea este produsă aproape peste tot în lume, de la insule solitare care adăpostesc ultimele specii rare de flori până la metropolele dezvoltate. Astfel, sortimentele de miere produse sunt variate și sunt produse în cantități diferite. În vreme ce unele se produc pe scară largă, altele sunt foarte rare.
Mierea de Manuka funcționează ca un antibiotic natural
Când vine vorba despre sortimente speciale, cea mai cunoscută este mierea de Manuka. Se vorbește despre aceasta ca despre un panaceu. Ce știm cu siguranță despre acest sortiment este că, într-adevăr, mierea de Manuka funcționează ca un antibiotic natural datorită proprietăților antibacteriene pe care le are. În anumite situații, aceasta se aplică direct pe răni pentru că se realizează astfel o barieră care împiedică formarea microorganismelor. Sursa acestei mieri o reprezintă nectarul arborilor de Manuka. Aceștia sunt foarte importanți nu doar prin faptul că sunt sursa acestui sortiment de miere, ci și pentru că sunt folosiți pentru a reconstrui ecosisteme distruse.
Mierea de rododendron „unge” sistemul nervos
Un alt tip de miere din categoria celor rare este mierea de rododendron care este originară anumitor zone din China și Nepal. Mierea de rododendron este bogată în neurotoxine, substanțe care acționează asupra sistemului nervos. Există controverse privind consumul mierii de rododendron din cauza toxicității acesteia. În unele surse este menționată ca fiind foarte benefică în tratamente pentru hipertensiune arterială, boli de stomac, diabet etc., în alte surse este descrisă ca fiind o otravă. Insula Pitcairn, aflată în Oceanul Pacific este un teritoriu britanic și are în jur de 100 de locuitori. În această insulă se produce și cea mai rară miere din lume care, de altfel, îi poartă numele. Datorită faptului că această insulă se află izolată în Oceanul Pacific nu există poluare și, în consecință, mierea produsă din nectarul florilor de aici este considerată ca fiind cea mai pură din lume.
Mierea de Kiawe alungă tusea
În insulele Hawaii crește un arbore, kiawe, foarte rar, pe numele său științific Prosopis pallida. Nectarul florilor sale este cules de albine și transformat în mierea de Kiawe, la fel de rară ca și arborele al cărui nume îl poartă. O caracteristică specifică acestui sortiment de miere este că, spre deosebire de altele a căror culoare este brună, aceasta are culoarea albă și consistență cremoasă. Mierea de Kiawe are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene incredibile și, în plus, are un conținut ridicat de antioxidanți. Recent s-a dovedit clinic faptul că acest sortiment de miere este eficient împotriva tusei. Pentru a beneficia de acest efect terapeutic, puteţi pune mierea în ceai sau puteţi dizolva încet o linguriţă cu miere în gură. Astfel durerile de gât se vor ameliora.
Mierea de păpădie are proprietăți antifungice și antioxidante
Deși nu sunt la fel de rare, există și alte sortimente de miere, la fel de speciale prin proprietățile pe care le au. Mierea de păpădie, spre exemplu, se deosebește de altele printr-o aromă distinctivă și o culoare plăcută, de chihlimbar deschis. Este un produs apreciat datorită proprietăților sale antibacteriene, antifungice, antiinflamatorii și antioxidante. Potrivit Bees Wiki, mierea de păpădie pură este de o culoare galben-aurie strălucitoare, are consistență groasă și se cristalizează rapid.
Mierea de hrişcă măreşte capacitatea de concentrare și memoria
Mierea de hrișcă este bogată în antioxidanți, are un gust puternic și culoarea închisă. Un lucru foarte important pe care trebuie să îl știți despre acest sortiment este că are un conținut ridicat de magneziu și ca urmare consumul de miere de hrișcă are ca beneficiu direct combaterea stresului. O altă proprietatea extraordinară este aceea de a îmbunătăți capacitatea de concentrare și memoria. Este ca atare recomandă în mod special elevilor și studenților, dar și vârstnicilor. După consumul de miere de hrișcă s-a constatat că persoanelor care sufereau de anemie au scăzut valorile acestei afecțiuni. Acest fapt este pus pe seama conținutului ridicat de vitamina C, proteine și fier.
Mierea de trifoi dă energie
Un alt sortiment este mierea de trifoi. În compoziția ei se regăsește un conținut ridicat de glucoză, ca atare mierea din această categorie este practic un energizant natural. Mierea obținută din nectarul florilor sălbatice prezintă variații de nuanță și de consistență pentru că aceste caracteristici sunt determinate de locația unde s-a realizat culesul și de tipul florilor al căror nectar a fost preluat de albine.
Mierea de lucernă este antiseptică
Mierea de lucernă este recoltată toamna, iar consumul ei aduce organismului beneficii legate de nivelul ridicat de flavonoide și antioxidanți pe care mierea de lucernă îl are. Datorită compoziției sale, acest tip de miere este folosit în general pentru proprietățile antiseptice și antibacteriene.
Mierea de eucalipt are un conținut ridicat de vitaminele C şi B9, enzime, dar și flavonoide
Florile de eucalipt sunt o adevărată desfătare pentru albinele care le culeg nectarul și după tot acest proces fascinant care implică plantele și albine, oamenii se pot bucura de beneficiile unui sortiment de miere special. Mierea de eucalipt are un conținut ridicat de vitaminele C şi B9, enzime, dar și flavonoide. Prin consumul de miere de eucalipt organismul beneficiază de un ajutor în ameliorarea simptomelor cauzate de răceli, în special în cazul copiilor, prin reducerea mucozităților. Este important de știut despre acest sortiment că este folosit deseori în gastronomie pentru preparea unor sosuri dulci acrișoare.
Mierea obținută din nectarul florilor diferitelor specii de citrice are o aromă dulce-acrișoară și o culoare de chihlimbar deschis cu nuanțe până aproape de alb. Acest sortiment face parte din categoria unora dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate produse uniflorale din lume. Avantajele consumului de miere de citrice sunt faptul că aceasta acționează mai ales la nivelul aparatului digestiv prin îmbunătățirea digestei, eliminarea constipației și dezvoltarea apetitului de a mânca.
Producţia este limitată
În țara noastră, din categoria sortimentelor rare face parte și mierea de Negruș (sau de iarbă neagră, plantă din flora spontană ce crește pe anumite pajiști din Apuseni). Aceasta se recunoaște datorită gustului ușor amărui. Proprietățile ei o recomandă în tratamentele infecţiilor urinare, în cazul afecțiunilor sistemul digestiv și cel nervos. Pentru că este un sortiment rar, premium, kilogramul se vinde cu circa 100 de lei.
Mierea de oțetar se produce pe scară mică în România. Aceasta este recunoscută pentru conținutul ridicat de uleiuri volatile care îi conferă proprietăţi antiinflamatoare. Astfel, este recomandată în ameliorarea simptomelor artritei, în cazul infecțiilor respiratorii și în cazul inflamațiilor pielii. Mierea de oțetar funcționează și ca un antitermic natural.
Un alt sortiment rar este și mierea de mană. Albinele transformă sucurile dulci de pe scoarța sau frunzele copacilor într-o miere închisă la culoare. Aceasta se remarcă printr-un gust caramelizat conferit de conținutul crescut de substanțe minerale care acoperă în parte gustul dulce dat de zaharuri. Consumul de miere de mană aduce o serie de beneficii organismului pentru că aceasta este bogată în antioxidanți și substanțe minerale. În plus, mierea de mană funcționează și ca un antibactericid natural.